Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kirken og fornuften

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I 1997 nedsatte kirkerådet et utvalg under ledelse av Trond Bakkevig, som skulle vurdere forholdet mellom stat og kirke. Det er nå klart at noe nær et enstemmig utvalg går inn for et skille. Et flertall går også inn for direktevalg til bispedømmerådet og kirkemøtet. Men spørsmålet om Kirkens organisering utenfor staten må Kirken selv løse. Det angår ikke oss andre.
  • Det gjør derimot statskirkeordningen. Dens ivrigste talsmenn utenfor Kirken har vært - og er - Arbeiderpartiet, som gjerne ser at staten kontrollerer Kirken gjennom det øverste bisperådet, som departementet representerer. At Kirken så lenge har godtatt formynderskapet, er en gåte med en pinlig sannsynlig løsning: Det brødet som statens lønnsregulativ garanterer, frister mer enn friheten.
  • Når Kirken selv nå har tatt mot til seg, regner vi med at også Stortinget vil innse at det er nødvendig å skille stat fra kirke. Ikke bare er indre stridigheter i Kirken de seineste åra blitt politisert til det absurde. I Norges flerkulturelle virkelighet er det statens oppgave å sikre full religionsfrihet, ikke knytte seg til ett trossamfunn. Om statskirken i sin tid hadde en nasjonsbyggende funksjon, kan den samme oppgaven nå bare ivaretas ved at stat og kirke skiller lag. Nasjonen Norge må bygges videre ved at staten viser seg som rettighetsgarantist hevet over livssyn og trosretninger.
  • Den logiske konsekvensen av kirkerådets innstilling er å fjerne den kristne formålsparagrafen i skolen. Uten statskirke vil den være helt meningsløs, ikke bare en fornærmelse mot annerledes troende. Derfor forbløffer det oss at biskop Stålsett i gårsdagens avis stiller seg kritisk til å skille stat og kirke. Det er så å si på dagen to år siden han i et intervju med denne avis gikk inn for å avskaffe formålsparagrafen.
  • Vi velger likevel å tro at Oslo-bispen vil innse sammenhengen. Utvalgets konklusjon tyder nemlig på at fornuften begynner å få innpass i Kirken - på tide, må vi si, tatt i betraktning dens 2000-årige historie.
Hele Norges coronakart