KOMMENTARER

Dyr i krig

Kjæledyr på flukt

Forakt for liv er krigens iboende faenskap. Kanskje er det grunnen til at ukraineres omsorg for familiedyrene sine er blitt et symbol på motstandsvilje.

DYR BAGASJE: Hanna (33) og datteren Viktoria (15) har flykta fra Kryvyj Rih i det sentrale Ukraina, og ankommet Przemysl i Polen etter to døgn, og skal videre til Nederland. De har med seg både katt og hund, og etterlot en del baggasje for å få med seg dyra. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
DYR BAGASJE: Hanna (33) og datteren Viktoria (15) har flykta fra Kryvyj Rih i det sentrale Ukraina, og ankommet Przemysl i Polen etter to døgn, og skal videre til Nederland. De har med seg både katt og hund, og etterlot en del baggasje for å få med seg dyra. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Over tre millioner ukrainere har flyktet fra krigen i hjemlandet de siste ukene. De har sparsomt med bagasje, men bildene fra mottakssentrene langs grensen viser at veldig mange har tatt med noe av det kjæreste de har, familiens hund, katt eller andre kjæledyr. Barn som leker med hundene sine, katter som stikker hodet opp av bager og jakker, er blitt et menneskelig ansikt på en umenneskelig krig.

Forsiktige anslag sier at det kan være flere hundre tusen dyr som er på flukt sammen med menneskene sine, ifølge International Fund for Animal Welfare (IFAW). De trenger mat, helsetilsyn og beskyttelse på veien og der de havner. Det får de.

Hensynet til familiedyr kan synes som en mindre bekymring midt i en humanitær katastrofe, men er enda en illustrasjon på hvor sjokkartet det russiske angrepet opplevdes i et fredelig land. Mange ukrainere nektet plent å forlate hjemmene sine uten familiedyrene og uten forsikringer om at de firbeinte ville bli sluppet over grensen og videre inn i Europa. Det fikk de, etter anbefaling fra EU-kommisjonen om å lette på restriksjonene. Men det er fortsatt uklart i hvilken grad internasjonale lover om krig og flyktninger gir dyr krav på beskyttelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer