DEBATT

Covid-19

Kjære Helsedirektorat, hvorfor får vi ikke vende hjem?

Som norsk medisinstudent i Danmark, og som en norsk KBU-lege, ønsker vi et svar på hvorfor Helsedirektoratet gjør det så vanskelig å vende hjem for å jobbe i Norge.

ET GRENSELØST NORDEN?: Det er et paradoks at de landene som faktisk blir rammet av Norges nye forskrifter, er norske nyutdannede leger fra blant annet Danmark, Sverige og Island, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock/NTB
ET GRENSELØST NORDEN?: Det er et paradoks at de landene som faktisk blir rammet av Norges nye forskrifter, er norske nyutdannede leger fra blant annet Danmark, Sverige og Island, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sett i lys av et presset helsevesen under en pandemi, henvender vi oss – som kommende og nyutdannede leger – med ønske om et svar fra det norske Helsedirektoratet.

Som norske leger, utdannet i Danmark, ble vi etter januar 2019 tvunget til å fullføre Klinisk basisuddannelse (KBU)/dansk turnus før vi kan returnere hjem og bidra til norske samfunnet.

Våre erfaringer med, og oppfatning av, det norske helsevesenet, er at det stiller seg positivt overfor medisinstudenter og nyutdannede leger fra Danmark. Dette underbygges av Norsk medisinstudentforening (Nmf) og deres nye undersøkelser av den norske turnusen, som viser at 40–60 LIS-1-stillinger årlig besettes av leger som har gjennomført KBU.

Dersom KBU likestilles med LIS-1, kan det styrke gjennomstrømmingen og utnytte kapasiteten bedre i en allerede presset turnusordning.

En forlengelse av dette problemet er at helsevesenet vårt har et sårt behov for flere spesialister. En løsning kan være at legene som allerede har fullført KBU i Danmark, kan godkjennes til en LIS-2 stilling. En slik ordning kan bidra til å dekke behovet for spesialister på en mer lønnsom og effektiv måte.

I slutten av mai 2020 sendte Nmf og Legeforeningen inn et høringssvar til Helsedirektoratet med krav om en løsning, slik at de kan gå videre til en spesialistutdanning uten å gjennomføre «dobbel-turnus». Dette hadde en svarfrist i juni 2020, men vi venter fortsatt på svar.

Alle problemene oppsto etter at nye forskrifter trådte i kraft i januar 2019. Det er ikke gjort endringer i dansk lov eller i EUs yrkeskvalifikasjonsdirektiv, og vi mener derfor at det er Norges ansvar å løse problemet.

Norge er en del av nordisk ministerråd med formål om et såkalt «grenseløst Norden». Det er derfor et paradoks at de landene som faktisk blir rammet av Norges nye forskrifter er norske nyutdannede leger fra blant annet Danmark, Sverige og Island. Dette i motsetning til utdannelsene fra de andre EØS-landene.

- VIKTIG JOBB: Sykepleierforbundet leder, Lill Sverresdatter Larsen, takker jobben alle sykepleiere gjør under den krevende corona-krisen. Vis mer

Hvis KBU ikke kan godkjennes som en påbegynt LIS-1, burde medisinutdanningen i Danmark, hvor man oppnår autorisasjon som lege etter endt studium, bli anerkjent som jevngod med den norske. Dette kan gi oss muligheten til å søke turnustjeneste (LIS-1) i Norge direkte etter endt studium, slik det fungerte før endringene.

Som norsk medisinstudent i Danmark, med tilnærmet lik studieoppbygning og slutteksamen, og som en norsk KBU-lege med tilsvarende læringsmål som i en LIS-1-stilling, ønsker vi et svar på hvorfor det norske Helsedirektoratet gjør det så vanskelig å vende hjem til Norge.

Norske medisinstudenter og leger i Danmark har behov for at Helsedirektoratet gir oss en begrunnelse på hvorfor regelverket er bygget opp slik som det er, og hvorfor det ikke rom for endringer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer