KOMMENTARER

Endometriose

Kjære lege, #TroMeg

Hvor kommer denne nedvurderingen av kvinners smerteterskel og innsikt i egen helse fra?

BORGERKRIG I KROPPEN: Vi må slutte å idealisere det å bite i seg smertene. Å smile i møter og være knallgode på pokerfjes – mens det i kroppen herjer full borgerkrig, skriver Kathrine Salhus. llustrasjonsbilde: Wilma Nora Dorthellinger Nygaard / NTB
BORGERKRIG I KROPPEN: Vi må slutte å idealisere det å bite i seg smertene. Å smile i møter og være knallgode på pokerfjes – mens det i kroppen herjer full borgerkrig, skriver Kathrine Salhus. llustrasjonsbilde: Wilma Nora Dorthellinger Nygaard / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Om du fortsatt ikke vet hva endometriose er, så henger du etter. Historier om sykdommen, og hvordan den gjør stor skade hos dem som er rammet, har endelig blitt løftet frem på dagsorden. Én ting er felles for mange som står frem med sine historier: Det tar lang tid fra symptomene oppstår til diagnosen blir satt. En grunn er at mange kvinner ikke blir trodd når de forteller om kraftige symptomer. Slik var det også for meg.

Sykdomsforløp arter seg ulikt, men om du ikke vet hva sykdommen går ut på kan du se for deg dette:

Menstruasjonen, som egentlig skal plage deg i maks ei uke i måneden, bestemmer seg i stedet for å ta over livet ditt. Kanskje blør du veldig mye, kanskje lite, men syklusen er gjerne uforutsigbar og smertene enorme. Samleie kan gjøre vondt, eggløsning kan gjøre vondt, å gå på do kan gjøre vondt, og det å ha mensen gjør tanken på å rive ut egne reproduksjonsorganer appellerende. For når det blør, så er det som om hele knivblokken danser hip hop i magen og underlivet. Sånn cirka.

Høres dette ut som en bagatell? Nei, på ingen måte. Så hvorfor er det det mange får høre før diagnosen er satt? At det å ha mensen skal gjøre vondt, så dette må man bare tåle?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer