KOMMENTARER

Putins årlige pressekonferanse

Kjærlighet kan redde verden

En stadig mer politisk isolert Vladimir Putin holder fram Kina og Tyrkia som sine beste venner. Selv om Tyrkias leder Recep Tayyip Erdogan har ydmyket ham på dramatisk vis i høst. Likevel; kjærlighet kan redde verden.

PÅ OFFENSIVEN: Vladimir Putin på sin årlige maraton-pressekonferanse torsdag. Foto: AP / NTB
PÅ OFFENSIVEN: Vladimir Putin på sin årlige maraton-pressekonferanse torsdag. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

De er brødre i ånden, Vladimir Putin og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, i hvert fall når det gjelder demokrati og menneskerettigheter. Men i mange spørsmål er de på hver sin side av historien. Derfor så var det en overraskelse at den russiske presidenten på den årlige maraton-pressekonferansen torsdag trakk fram den tyrkiske presidenten Erdogan som en av de partnere som han samarbeider best med. Putin sa:

- Han er et ekte mannfolk, som holder sine løfter. Han er ingen vinglepetter.

Nei, det er han ikke. I hvert fall ikke i Kaukasus, der nettopp Erdogan har påført Putin det alvorligste politiske nederlaget i 2020, hvis vi ser bort fra de sosiale og økonomiske tapene som corona-pandemien har ført til. Aserbajdsjans krig mot Russlands allierte Armenia i Kaukasus i høst var et ydmykende vendepunkt for Russlands autoritet i sine nærområder. Krigen ble på aggressivt vis støttet med militær-rådgivere fra Tyrkia og leiesoldater fra Syria, flydd inn av Erdogan. En påfallende synlig Erdogan tråkket inn i russiske innflytelses-sfære, og etterlot seg spor som forteller en hel verden at Russland mistet både politisk og militær kontroll i et av sine strategisk viktigste nærområder. Putin fikk dermed en på trynet av sin gode venn Erdogan.

Til tross for dette: På spørsmål om hva som gir familelykke, et av mange vennligsinnede pludre-spørsmål i pressekonferansen som varte i fire og en halv time, svarte Putin:

- Det er kjærlighet, det skjønner alle.

Og han fortsatte:

- Det ville være bra hvis kjærlighet spredte seg fra familien til internasjonal politikk, sa Putin. Uten engang å koste på seg et skrått blikk.

Så da vet vi det.

Problemet er bare at det ikke er så mange der ute som er så glade i Putins Russland om dagen. På spørsmål om det nesten dødelige gift-attentatet mot systemkritikeren Aleksej Navalnyj i sommer, avviste Putin at Russland sto bak, slik blant ennet vestligere ledere sier.

- Hvem trenger ham? Sa Putin om Navalnyj.

Det nyeste bidraget til nyheter om drapsforsøket mot Navalnyj kom denne uka, da etterforskere i Bellingcat sa at navngitte offiserer i den russiske etterretningen FSB sto bak forgiftningen av Navalnyj i Sibir i august. De baserer sin etterforskning blant annet på å spore sosiale medier og mobilbruk.

Putin svarte at disse opplysningene var en hvitvasking av materiale fra amerikansk etterretning, og prøvde dermed å delegitimisere nyheten om Bellingcats avsløring. Avsløringene er pinlige for Russland, fordi de også forteller at deres egne agenters bevegelser langt inne i Russland med relativt enkle hjelpemidler kan spores.

Mange av spørsmålene dreide seg om Corona-epidemien, som har rammet Russland hardt. Putin sa at Russland er blant de landene som har taklet pandemien best. Han sa at landet er nummer fire når det gjelder smittede, men nummer ti når det gjelder dødsfall, med sine nærmere 50 000 er døde. Også økonomisk klarer Russland seg relativt bra, sa Putin, med en nedgang i BNP i 2020 på 3,6 prosent. Det er vesentlig mindre enn USA, og også mindre enn store land i EU, sa han.

Det tok seks uker før Putin til slutt i helga gratulerte Joe Biden med seieren i det amerikanske presidentvalget. Mens Donald Trump har vært en åpen beundrer av Putins autoritære sider, har Biden konfrontert Putin på grunn av de samme egenskapene. I 2011 sa Biden til Putin at hvis han så inn i Putins øyne, kunne han ikke se noen sjel. Til dette svarte Putin at de to skjønte hverandre.

Hvor mye de skjønner hverandre - snart som presidenter begge to - gjenstår å se. Men Putin uttrykte et håp om at han og Biden kan rydde opp i de mange problemene mellom USA og Russland. For ordens skyld; Åpenhet om Aleksej Navalnyj er det største og kanskje viktigste av dem.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer