DEBATT

Masseskytingen i Oslo:

Kjærligheten som brast

I etterpåklokskapens lys er masseskytingen i Oslo ikke så overraskende. Det føyer seg snarere inn i rekken av flere hendelser i USA, og Europa for øvrig, de seinere år hvor LHBTQ målrettet er blitt rammet.

USIKKERT: I Norge har vi vært vitne til to tidligere terrorhendelser. De neste ukene vil kunne si tydeligere om dette er den tredje, skriver kronikkforfatteren. Her fra utsiden av London Pub i Oslo. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB
USIKKERT: I Norge har vi vært vitne til to tidligere terrorhendelser. De neste ukene vil kunne si tydeligere om dette er den tredje, skriver kronikkforfatteren. Her fra utsiden av London Pub i Oslo. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Skytingen i Oslo i natt mot London Pub og Per på hjørnet hvor to personer døde og 21 personer er skadd omtales som et av de største terrorangrepene mot LHBTQ-miljøet noensinne.

Angrepet har, på samme måte som i 2011 sendt sjokkbølger i hele den norske befolkningen, og tidligere statsminister Erna Solberg omtaler terrorangrepet som «et angrep på kjærligheten, et angrep på friheten til å elske hvem man vil». Bak angrepet står en norsk statsborger, en 43-åring opprinnelig fra Iran.

Det er selvsagt altfor tidlig å si noe mer om hvilke beveggrunner gjerningsmannen har hatt og hvorvidt han opererte helt på egen hånd eller ei, men valg av sted (London Pub ofte omtalt som homsenes storstue) og tidspunkt (natta før Oslo Pride-parade) kan tyde på at dette var en tilsiktet og planlagt hendelse.

I etterpåklokskapens lys er angrepet imidlertid ikke så overraskende. Det føyer seg snarere inn i rekken av flere hendelser i USA (og Europa for øvrig) de seinere år hvor LHBTQ målrettet har blitt rammet. Den mest omtalte episoden er nok Orlando-skytingen 12 juni 2016, hvor en amerikanskfødt mann som hadde lovet troskap til IS, drepte 49 mennesker tidlig en søndagsmorgen på nattklubben Pulse i Orlando Florida.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer