KOMMENTARER

Høring i Kongressen

Kjeltring eller bare gal?

Donald Trump blir til slutt felt av sine nærmeste. Selv Ivanka fikk nok.

FARLIG VITNE: Mange av Trumps nærmeste medarbeidere vitner om det som skjedde etter presidentvalget i 2020 og fram til angrepet på Kongressen. Tidligere justisminister William Barrs vitnemål var knusende. Han kalte Trumps påstand om valgfusk for «bullshit» og «utterly nonsense». Videobilde via Ap
FARLIG VITNE: Mange av Trumps nærmeste medarbeidere vitner om det som skjedde etter presidentvalget i 2020 og fram til angrepet på Kongressen. Tidligere justisminister William Barrs vitnemål var knusende. Han kalte Trumps påstand om valgfusk for «bullshit» og «utterly nonsense».

Videobilde via Ap Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Var Donald Trump tidenes bedrager eller akkurat så riv ruskende gal som vi trodde han var? Eller kanskje enda farligere, en salig blanding. Jeg skriver «vi» med fare for at mine faste Trump-fans vil protestere i innboksen som vanlig, men det er ingen tvil om at de fleste nordmenn og europeere betraktet fenomenet Trump med sjokk og vantro, noen også med gjenkjennelse.

Nå forteller hans aller nærmeste, både familie og rådgivere, at inntrykket fra utsida ikke var så langt unna galskapen på innsida. De siste ukene, etter valget, var om mulig enda sprøere enn noen kunne forestille seg. Komiteen og vitnene kan bare ikke bli enige om presidenten hadde mistet grep om virkeligheten, eller om Trump var en kynisk løgner som svindlet velgerne sine og prøvde å begå statskupp.

TRUET PÅ LIVET: Politiker Al Schmidt mottok alvorlige trusler fra Trump-supportere etter at den tidligere presidenten pekte ut Schimdt som syndebukk under valget i 2020. Høringene om stormingen av Kongressen fortsetter i Washington D.C. Video: AP Vis mer

Etter to høringer i 6. januar-komiteen, som har gransket angrepet på Kongressen for snart halvannet år siden, er Trumps store løgn om valgfusk ettertrykkelig revet fra hverandre, og det ved hjelp av hans egne. Vitnene er i hovedsak personer fra den innerste sirkel, som datteren Ivanka, justisminister William Barr, valgkampsjef Bill Stepien og advokaten Rudy Giuliani. Sistnevnte ville at Trump skulle erklære at han hadde vunnet før stemmene var talt opp. Alle andre tryglet ham om å vente. Hvem hørte Trump på? Som vanlig den eneste i rommet som sa det han ville høre, en synlig beruset og ustadig Giuliani. Nederlag var ikke et alternativ.

Høringene er sjokkerende å følge. Vitnene legger ikke fingrene mellom når de skal beskrive Trumps uberegnelige oppførsel. Bullshit, sier Barr om påstanden om omfattende valgfusk. Absolutely nuts, sier en juridisk rådgiver om de mange bisarre søksmålene og advokatene som fremmet dem. Stepien sier at han anså seg selv som «både ærlig og profesjonell». Trumps valgkamp var ingen av delene.

Komiteen ønsker å bevise at Trump visste hva han gjorde; det var et statskupp «på jakt etter en juridisk teori», som det ble sagt. Det manglet i hvert fall ikke på motstand fra dem som etter hvert ble kalt «Team normal» i Det hvite hus. Barr åpner velvillig for en annen mulighet, at Trump rett og slett mistet grep om virkeligheten. Han forklarer samtidig at Trumps oppførsel disse ukene var helt i tråd med slik han alltid oppførte seg og kaller presidentens hang til usammenhengende enetaler for «trumpologer».

Det er vel heller ikke overraskende at en bøllete businessmann, beryktet for å lyve, kutte hjørner og saksøke folk, tar oppførselen til nye høyder i en enda mektigere posisjon som president. Men komiteen vil ikke nøye seg med å bevise at Trump løy for å hindre et fredelig maktskifte. Den vil også dokumentere en direkte forbindelse mellom Trumps leir og de høyreekstreme gruppene Oath Keepers og Proud Boys som ledet an i angrepet på Kongressen. Det er kjent at en leder i Proud Boys ringte Det ovale kontor direkte og ba om å få snakke med Trump. Tre ledere har dessuten tilstått i tidligere rettssaker at målet var å stanse innsettelsen av Biden. 70 personer er dømt for angrepet så langt.

Vil høringene gjøre inntrykk på andre enn dem som allerede trodde det verste om Trump? Fox News viste ikke den første høringen, men snudde og sendte den andre. Høringene har hatt rekordhøye seertall, mer enn 20 millioner seere, og det er dobbelt så mange som for eksempel finalene i NBA og American Idol. Komiteen ønsker naturligvis å nå fram til de mange trofaste Trump-velgerne som så langt ikke har vært til å rikke. 66 prosent av dem tror på den store løgnen om valgfusk.

Om de aldri lar seg overbevise om at Joe Biden vant valget overlegent og er den rettmessige presidenten, så kan det hende de bryr seg om at Trump svindlet dem for penger. Etter valget ba Trump om penger til «Official election defense fund», som skulle finansiere etterforskning og søksmål. Han fikk inn hele 250 millioner dollar. Men fondet eksisterte ikke. I stedet gikk millioner til diverse formål styrt av Trump og noen av hans nærmeste medarbeidere.

Det var lett å bli fartsblind under Trump; etter hvert trekke på skuldrene av oppførsel som i begynnelsen sjokkerte en hel verden. At høringen klarer å sjokkere igjen, er nesten en bragd i seg selv. Den grundige og knusende dokumentasjonen, de mange vitnemålene fra hans nærmeste, forteller at det utenkelige nesten lyktes. Det er jo fint for historien at enkelte til slutt velger å fortelle sannheten, men Trumps mange hjelpere ventet farlig lenge.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer