DEBATT

Kongehuset:

Kjemper i motvind

Dagbladets kommentator står tilsynelatende i motvind i sitt håp om forandring rundt monarkiet.

LITE MAKT: Norge er en rettsstat tuftet på konstitusjonelt monarki, altså med en grunnlov som kraftig innskrenker kongens makt, og parlamentarisk demokrati, skriver kronikkforfatteren. Foto: Annika Byrde / NTB
LITE MAKT: Norge er en rettsstat tuftet på konstitusjonelt monarki, altså med en grunnlov som kraftig innskrenker kongens makt, og parlamentarisk demokrati, skriver kronikkforfatteren. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I sin kommentar den 17. juni forsøker Dagbladets kommentator Sondre Hansmark å lage et argument for avskaffelsen av monarkiet basert på mye av den samme gamle kritikken som tas opp hver gang spørsmålet dukker opp.

Denne gangen smaker imidlertid suppa enda mer som vann, trolig fordi spikrene den kokes på ennå ikke har begynt å ruste.

Kommentaren virker å være inspirert av prinsesse Ingrid Alexandras forsinkede myndighetsdag – selv om forfatteren tilegner nok spalteplass til å gjøre narr av prinsesse Märtha Louise og hennes forlovede – og hvordan dette i en avgrenset periode forhindrer Oslos befolkning fysisk tilgang til et bibliotek i hovedstaden.

Hansmark kaster også inn et bokstavelig talt billig poeng i forbindelse med kostnader, spesifikt kongefamiliens apanasje på 25 millioner kroner, og håper dette vil vekke noen følelser blant leserne idet han drar en tråd til den økende lønna til stortingspolitikerne. For å bruke hans egne ord: Bare vent til han finner ut om kongehusets overordnede budsjett.

Sammen med en formening om at monarkiet tilhører fortida og en litt forenklet oppfatning om demokrati og hvordan kongeriket faktisk styres, bruker forfatteren disse argumentene til å lede fram til to begrunnelser om hvorfor «det kongelige sirkuset» må avskaffes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer