Kjør debatt!

«Heftig og begeistret» er et unntak. Det virkelig store filmpublikum er de mellom 14 og 24 år. Nesten alle store hollywoodfilmer sikter seg inn mot fjortisene og deres storesøsken.

Norsk Film AS forsøkte seg med «Lime», men mislyktes - og da inviterte dagbladet.no sine unge lesere til debatt: Lager norske regissører filmer for gamle gubber og filmkunstkompisene sine? Er ungdommen her hjemme interessert i å se norske filmer?

  • Her er utdrag fra noen av svarene, helt ordrett sitert:

«Det var bare i gamle dager norge kunne lage kvalitetsfilmer som f.eks. de gamle Olsenbanden filmene med høy dramatiske biljakter downtown Oslo. Nå til dags er det også for lite vold i norske filmer, virkelighetens norge er stappfull av voldelige sykopater.»

«Jeg kjenner ikke en kjeft som snakker slik som de gjør i norske filmer.»

«Jeg tror rett og slett at det norske språk ikke egner seg til å snakkes i filmsammenheng! det høres liksom så teit ut!»

  • For ikke å nevne hvordan det iblant skrives, men la oss gå videre:

«...og Flåklypa er noe hælvetes verdiløst tull, selv som litn i bursdagselskaper hatet jeg den filmen.»

«Det skal talent til for å oppdage talent. De som sitter med pengesekkene i norsk film i dag er mislykkede filmskapere. Hvordan skal man forvente at de skal se hva som er talent og bevilge penger til det som har bra potensiale?»

«Aldri mer må løkkeberg få lov til å tyne statskassa for å lave en ny c film!!»

«Hva er toppen på PARANOIA??? Det og sitte på en Vibeke Løkkeberg film og tro at noen sitter bak deg...»

  • Men noen liker norske filmer også:

«Har nettopp sett Mongoland, som rett og slett er en glimrende film. Det lages altså gode filmer i Norge! Detektor, Heftig og Begeistret, og Ballen i Øyet er også ganske ferske filmer som gir håp for fremtiden.»

«Bare fordi dem ikke inneholder sex sener med Pamela eller sloss sener med Van dam, så blir dem kritisert for alt. Nå må dere huske på at i Usa har dem flere 10 talls milioner til å lage film for, her er man heldig hvis man får 100000 kr.»

  • De riktige tallene er ti millioner kroner i Norge og en milliard i USA, men det er av mindre betydning. Verre er det at norsk ungdom ikke engang kan stave «sexscener» riktig. En av debattantene skriver:

«Utdannelse kan vi få på universitetet. La oss få se norsk film som underholdning, ikke som sær kunst.»

Gjerne det, men da må dere love å ta utdannelse også - for skriftspråkets skyld.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.