DEBATT

UNIO i streik

Klare for streik

Tilbudet KS har gitt UNIO-forbundene, viser helt klart at de ikke ser alvoret i situasjonen den offentlig sektor står overfor.

EKSTREM ARBEIDSBYRDE: Jeg har jobbet hele pinsen, for å komme i mål med arbeidsoppgavene, som stadig blir flere. Mine kolleger og jeg jobber nå på spreng grunnet pandemi, nye systemer, nye læreplaner, nye bøker og nye rutiner, skriver innsenderen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
EKSTREM ARBEIDSBYRDE: Jeg har jobbet hele pinsen, for å komme i mål med arbeidsoppgavene, som stadig blir flere. Mine kolleger og jeg jobber nå på spreng grunnet pandemi, nye systemer, nye læreplaner, nye bøker og nye rutiner, skriver innsenderen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med den påtroppende streiken spurte jeg en elev på skoleverkstedet om han visste hva streik var: «Ja, det er når folk ikke gidder å jobbe». Plutselig gikk det opp for meg at mange faktisk tror det – både unge og eldre.

Det som er min sannhet er at jeg har jobbet gjennom hele pinsen, for å komme i mål med arbeidsoppgavene, som stadig blir flere. Mine kolleger og jeg jobber nå på spreng grunnet pandemi, nye systemer, nye læreplaner, nye bøker og nye rutiner. Andre lærere og omsorgsarbeidere kjenner seg nok igjen i det jeg beskriver.

UNIO-streiken kan synes å bare handle om et oppgjør om høyere lønn, men oppgjøret handler like mye om fordeling av ressurser innen fagfelt som er avgjørende for din framtid. Dine barns framtid. Konflikten vil ramme tusenvis av elever midt i eksamenstida og mange pasienter under en pandemi. Arbeidsgiversiden har dessverre misbrukt ansattes vilje til å ofre seg under krisen, og utnytter situasjonen. Tilbudet kommunesektorens organisasjon (KS) har gitt UNIO-forbundene, viser helt klart at de ikke ser alvoret i situasjonen den offentlig sektor står overfor.

Svært mange lærere og sykepleiere strekker seg mye lenger enn stillingen skulle tilsi, fordi de bryr seg om elever og pasienter. Men årelang utnytting av ressurser har ført til en skremmende lærerflukt og en stadig økende bruk av ufaglærte. I Norge finnes det 40.000 utdannede lærere som har valgt å ikke jobbe i skolen. Samtidig ble 6,5 millioner undervisningstimer i grunnskolen i fjor gjennomført av folk uten godkjent lærerutdanning. Dette tilsvarer 4000 årsverk, av ufaglærte, til å undervise barna våre!

Vi er alle slitne nå etter et år med pandemi, og det er kanskje optimistisk å tro at vi får støtte. Likevel er vi klare for streik. Hvorfor? I en undersøkelse Utdanningsforbundet gjennomførte i år sier over 50 prosent av medlemmene at de har bestemt seg for, eller vurderer, å skifte jobb. Dette er alarmerende. SJeg var en av dem som svarte ja på det spørsmålet.

Jeg jobber med ungdom fordi jeg liker det. Derfor medfører hver dag i streik bekymring for en forsømt elev. En sykepleier i streik kjenner nok på det samme overfor en trengende pasient.

Da prins William og hertuginne Kate besøkte Skottland Violence Reduction Unit overrasket hertuginnen. Video: Instagram @dukeandduchessofcambridge Vis mer

Lærere og sykepleiere blir sykemeldt i en urovekkende grad. Blant sykepleiere nærmer det seg ti prosent! Og mange lærere førtidspensjonerer seg. Når vi likevel streiker, er det for å få den lønnen vi fortjener i tillegg til å formidle hva som faktisk foregår i skolen. Politikere i storting og regjering er bekymret over lærerrekrutteringen, men merkelig nok ser det ikke ut til at vår arbeidsgiver KS ser at vi står overfor et stort samfunnsproblem.

Lærere og sykepleiere yter mye i denne vanskelige tiden. Det vi trenger nå er en lønn som virker rekrutterende og som gjør at viktige og erfarne fagpersoner forblir i jobben. Det vil du og dine barn til slutt tjene på!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer