DEBATT

Coronakommisjonen

Klare tegn på rovdrift

Vi vet at en ny pandemi kommer, og vi vet at det skaper ekstra press og slitasje på kritiske samfunnsfunksjoner.

VARSLET: Unio har lenge varslet om mangel på kompetanse og arbeidskraft i offentlig sektor. Det handler blant annet om sykepleiere, lærere og politi, skriver innsenderen. Foto fra intensivavdelingen på Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet: Jil Yngland / NTB
VARSLET: Unio har lenge varslet om mangel på kompetanse og arbeidskraft i offentlig sektor. Det handler blant annet om sykepleiere, lærere og politi, skriver innsenderen. Foto fra intensivavdelingen på Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet: Jil Yngland / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Da coronapandemien traff oss manglet vi smittevernutstyr og hadde for få intensivplasser. I tillegg var offentlig sektor skjært til beinet, og når trykket økte ble det tydelig at bemanningen var for dårlig.

Regjeringen har satt ned en kommisjon som evaluerer beredskapen og håndtering av pandemien. Rapporten blir lagt fram 14. april.

Unio har lenge varslet om mangel på kompetanse og arbeidskraft i offentlig sektor. Det handler blant annet om sykepleiere, lærere og politi. Dette er yrkesgrupper som gjør uunnværlige oppgaver, og som er ekstra kritiske under en pandemi. En av fire tillitsvalgte i Unio; i helsevesenet, politiet, barnehager, skoler og universiteter, melder om mangel på kvalifisert arbeidskraft under pandemien, ifølge en undersøkelse Fafo har gjort for Unio.

Hvordan havnet vi i denne situasjonen? En del av forklaringen er at regjeringen er mer opptatt av å kutte enn å sikre god bemanning i offentlig sektor. Under dekknavnet «effektivisering» har den kuttet årlig, og for årene 2015 til 2020 har det betydd 12 mrd. i staten. 12 mrd. tilsvarer nesten 18.000 årsverk.

Kriser krever ekstra bemanning, særlig når de blir langvarige. Når en coronapasient svever mellom liv og død, kreves det mange kompetente helsearbeidere. For å ha god nok kapasitet på intensivavdelingene ble bemanningen på andre kritiske tjenester redusert.

I Norge har over 100.000 personer testet positivt for corona, og alle nærkontaktene til disse har blitt ringt opp. Denne jobben har også vært ressurskrevende, og har blant annet blitt løst på samme måte. For eksempel har fysioterapeuter, ergoterapeuter og helsesykepleiere blitt satt på oppgaven. Andre helsetilbud måtte nedprioriteres, og undersøkelser og behandlinger av andre pasienter ble utsatt.

Nå betaler sårbare brukere av rehabiliteringstjenester, skole- og helsestasjonstjenester og frisklivssentraler prisen.

De ansatte i offentlig sektor betaler også i prisen. Nesten en av tre tillitsvalgte i Unio-forbundene har medlemmer som enten har sluttet eller blitt sykemeldt på grunn av merbelastninger under pandemien. Sju av ti tillitsvalgte sier at endringer på arbeidsplassen under pandemien har påvirket medlemmenes helse negativt, fysisk eller psykisk. Dette er klare tegn på rovdrift, og vil på sikt bety mangel på kompetanse og ansatte i samfunnskritiske yrker.

GJENÅPNING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det vil være et sjansespill å gjøre store lettelser i coronatiltakene nå. Vis mer

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap pekte på faren for en pandemi i sin risikovurdering i 2019. Der er de også inne på betydningen av god bemanning, hvor de skriver at «Et pandemiutbrudd vil medføre høyt sykefravær, og i tillegg vil mange måtte være hjemme for å ta seg av syke familiemedlemmer. Dette vil kunne gi redusert tilgjengelighet i kritiske samfunnsfunksjoner som forsyningssikkerhet, transport og helse og omsorg».

Nå må vi har lært at god bemanning og nok kompetanse innen samfunnskritiske yrker er viktig når en neste pandemi skal bekjempes.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer