LEDER

Klassekampen løper Kinas ærend

Uigurene i Kina utsettes for overgrep som kan kalles folkemord. Det må landet konfronteres med.

FÅR KRITIKK: Klassekampens politiske redaktør Bjørgulv Braanen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Klassekampens politiske redaktør Bjørgulv Braanen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I en lederartikkel i Klassekampen i påsken, signert politisk redaktør Bjørgulv Braanen, advarer avisa mot internasjonal konfrontasjonspolitikk overfor Kina. Det er en viktig debatt som bør føres bredt og åpent, men Klassekampens tilnærming til dette spørsmålet gir grunn til undring.

GLIPP: NRK opplyser at barna i reportasjen tilhører folkegruppa uigurer, men det som ikke kommer fram er at innslaget er kinesisk propaganda laget av statlig TV. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Lederen har skapt sterke reaksjoner i sosiale medier de siste dagene, spesielt for omtalen av behandlingen av Kinas muslimske minoritet, uigurene.

Braanen og Klassekampen omtaler kritikken fra USAs forrige og nåværende utenriksminister mot Kinas brutale framferd mot uigurene i Xinjang-provinsen, slik: (De har) «hevdet at det pågår et folkemord mot uighurene, uten å legge fram bevis».

Menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier har over lengre tid påvist systematiske overgrep mot uigur-befolkningen, blant annet overvåkning, tilfeller av tvangssterilisering, og internering av en million uigurer i såkalte «omskoleringsleire». Dermed kan det trygt argumenteres for at Kinas handlinger faller inn under FNs definisjon av folkemord.

Videre skriver Klassekampen at kritikken av Kina er dobbeltmoralsk, siden det aldri har vært snakk om å innføre sanksjoner mot USAs behandling av urfolk eller svarte, eller på grunn av ødeleggende kriger i Libya eller Vietnam. Det er mye som kan sies om amerikansk politikk knyttet til disse spørsmålene, men det er en kritikk som føres åpent og vedvarende - både i og utenfor USA. Politivold og behandlingen av svarte var en mobiliserende faktor for Joe Biden i valgkampen. Akkurat nå pågår det en rettssak mot politimennene som er tiltalt for drap på George Floyd.

I realiteten løper Klassekampen det kinesiske kommunistpartiets ærend. Strategien er til forveksling lik. Kina nedtoner alvorligheten i framferden mot uigurene, og relativiserer dem mot forhold i USA.

Dette slår følge med et tydelig aktiv politikk internt i Kina for å svare på den internasjonale kritikken og demme opp for mulig sympati. Dette har blant annet rammet kleskjeden H&M, som har fått merke en kinesisk bølge av kritikk etter at selskapet nektet å bruke bomull fra Xinjang-provisen i frykt for dermed å kjøpe bomull produsert med slavearbeid. Kommunistpartiets strategi tar også flere former, både pussige og brutale. En statlig produsert musical - «Wings of Song» - framstiller en idyllisert tilværelse i Xinjang, og går nå sin seiersgang i landet. Samtidig har BBCs mangeårige korrespondent i Kina flyttet til Taiwan etter trusler fra myndighetene som følge av hans dekning av uigur-minoritetens kår.

Nylig kunne vi for øvrig lese i danske aviser at Hongkong undersøker mulighetene for å få utlevert danske folketingsmedlemmer som har vært involvert i å invitere demokratiforkjemperen Ted Hui til landet. Disse advares nå mot å reise til land som har utleveringsavtaler med Kina.

Det er all grunn til konfrontere Kina. Alt annet er unnfallenhet, og vil bare gi mer armslag for ytterligere overgrep og brutal framferd mot alle som gir landet motstand for menneskerettighetsbrudd.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer