Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Klassisk thriller

Alle som en eller annen gang i livet har talt dagene fram mot en plateutgivelse, kjenner den sitrende følelsen av utålmodig forventning: «Jeg har muligens en skjellsettende opplevelse i vente.» Meg har denne følelsen hjemsøkt jevnlig i snart 40 år, og nå sitrer det igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den behagelige uroen skyldes neste ukes utgivelse av Vertavo-kvartettens dobbelt-cd med Béla Bartsks seks strykekvartetter.

Til tross for at det dreier seg om fabelaktig musikk, vil den ikke fyke til topps på hitlistene eller dominere MTV. Likevel er denne internasjonale Simax-utgivelsen en thriller som ikke er hverdagskost i norsk platebransje. Hvorfor?

  • Fordi en ung, tælfylt og talentfull kvartett - Berit Cardas, Øyvor Volle, Henninge Landaas og Bjørg Værnes - her legger hodet på blokka og utfordrer den klassiske musikkverdenens referanseinnspillinger av et kammermusikalsk landemerke.

Bartsks strykekvartetter, komponert mellom 1908 og 1939, er en målestokk der standarden er satt av ensembler som Julliard-kvartetten, Tokyo-kvartetten, Végh-kvartetten, Lindsay-kvartetten og nå sist Hagen-kvartetten, og det er disse versjonene som Vertavo strykekvartett nå skal måles mot i internasjonal musikkpresse. Det blir omtrent som å hoppe etter et halvt dusin Wirkolaer og satse på å slå dem alle på stilen.

  • Vertavo-musikerne har spilt Bartsk i 17 år og kjenner hans klangverden.

cd-innspillingen har foregått gjennom to år, først i Eidsvoll kirke, siden, da den brant dagen før et opptak, i Sofienberg kirke. Andrew Keener, garvet engelsk produsent, har signert innspillingen, og plata blir utgitt i hele Europa, USA og deler av Asia.

  • Béla Bartsks skjebne (1881- 1945), er i seg selv et drama, med kunst, krig og kjærlighet som bare tre av mange ingredienser.

Når Vertavo-kvartetten spiller utdrag fra plata i Gamle Logen i Oslo førstkommende onsdag, blir det med skuespiller Lars Andreas Larssen som publikumsguide til den store ungarske komponistens liv og arbeid. Det skal nok sitre litt, da òg.

Hele Norges coronakart