LEDER

Klima-møtet i Glasgow

Klima-brølet fra folk flest

Overbevisende meningsmålinger bør gi verdens politiske ledere et klima-spark bak.

BRØLET: Klima-aktivister på plass i Glasgow. Radikale klimatiltak har stor oppslutning, ifølge meningsmålinger. Foto: AFP / NTB
BRØLET: Klima-aktivister på plass i Glasgow. Radikale klimatiltak har stor oppslutning, ifølge meningsmålinger. Foto: AFP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Siden det som kjent nå er vanlige folks tur, la oss legge øret til marken og lytte. Eller mer presist, vi oppfordrer verdens ledere som i disse dager setter hverandre stevne i Glasgow, om å kople seg på kloden selv, konsentrere seg, legge øret til marken, og lytte oppmerksomt. For ifølge en rekke meningsmålinger fra hele verden så stiger det nå et klima-brøl fra vanlige folk. Fra hele kloden krever folk mer enn snakk. De krever radikal klima-handling nå, med det samme. Så la oss håpe at det nå virkelig er vanlige folks tur.

Zzzz: Under FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow, kunne det se ut som om president Joe Biden slet med å holde øynene åpne. Video: Washington Post Vis mer

Ifølge verdens mest omfattende meningsmåling om klima noen sinne, gjennomført av FNs utviklingsprogram UNDP, så sier to tredeler av befolkningen i 50 land at klima-spørsmålet er en global krise. Blant de yngste, de mellom 14 og 18 år, mener 69 prosent at vi står overfor en global krise. Men seniorene er ikke langt etter i den viktige erkjennelsen, med 58 prosent som sier det samme. Målingen hadde mer enn en million respondenter.

En annen meningsmåling fra BBC som omfatter 31 land viser at 56 prosent vil at deres regjeringer skal sette inn mer radikale klimamål så raskt som mulig, mens 36 prosent mener det skal gå mer gradvis - omtrent som nå - og bare 8 prosent vil ikke ha noen handling. Og er det noen forskjell på utdannelse eller klasse, slik mange synes å tro? Nei. I Storbritannia er 43 prosent av dem som definerer seg som arbeiderklasse veldig bekymret. Mens tallet for dem som definerer seg som middelklasse er omtrent det samme, 46 prosent. Klimaendring er det folk i Europa er mest bekymret for, mer enn corona og økonomi, viser målingene.

Vi snakker om særdeles overbevisende tall. Fra folk flest. Men tilliten til politikernes gjennomføringsevne er lav. For tallene viser også en dyp skepsis til våre politiske lederes evne til å gjennomføre nødvendige klimatiltak, slik de ligger på bordet i Glasgow. Politikernes oppdragsgivere i demokratier er vi, folket. Og signalet vi sender til klimamøtet i Glasgow er ikke til å ta feil av. Folk flest skjønner farene med å gjøre for lite for seint. De - det vil si vi - vil ha en mer radikal klimapolitikk nå.

Våre ledere må slutte med å være historiens rævdiltere. Vi - hvori opptatt Dagbladet - forventer og forlanger mer av våre ledere.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer