KOMMENTARER

Klima er det eneste som forener

Klimadiplomatiet er nå er øy av fredsomhet og forsoning i et opprømt hav. Det gir i seg selv grunn til optimisme foran Bidens store klimatoppmøte i dag.

DEN GANG DA: Kinas president Xi Jinping og Joe Biden, den gang USAs visepresident, da de møttes i California i 2012. Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB
DEN GANG DA: Kinas president Xi Jinping og Joe Biden, den gang USAs visepresident, da de møttes i California i 2012. Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Perspektivene er svulmende når president Joe Biden inviterer til sitt todagers klimatoppmøte i dag.

Etter fire år med president Trump ved makten og vedvarende kamp for å bygge ned internasjonale avtaler og avvikle nasjonal klimapolitikk, vil Biden vise at USA er tilbake på banen.

Det trengs.

I opptakten til møtet i dag har FNs generalsektretær António Guterres sagt at tida begynner å renne ut for at vi skal kunne nå målene i Paris-avtalen. Det er nesten en underdrivelse, og mest av alt en bekreftelse på det vitenskapen har fortalt i lang tid. Spørsmålet nå er om USAs gjeninntreden i det internasjonale klimasamarbeidet kan utgjøre en forskjell.

Vi ser allerede at dynamikken har forandret seg. På to måter.

For det første tegner møtet til å bli en suksess. Hensikten med møtet for Bidens del, var å skaffe momentum for sin satsing på klima så tidlig som mulig i presidentperioden. Han kunne ventet til FNs ordinære klimatoppmøte i høst i Glasgow. Ved å invitere 40 av verdens ledere til et digitalt møte nå, får han mer kraft bak sin egen politikk nasjonalt - og har også lokket de internasjonale møtedeltakerne utpå med nye utslippsforpliktelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer