DEBATT

Klimaplanen

Klimadebatten må vaksineres

Den norske klimadebatten kan oppsummeres som en lek med tall.

GODE JOBBER: Konsekvenser av MDGs politikk for norsk økonomi, ville være tap av 200.000 gode jobber, skriver tidligere olje- og energiminster Sylvi Listhaug. Her fra åpningen av JohanSverdrup-feltet i januar i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB
GODE JOBBER: Konsekvenser av MDGs politikk for norsk økonomi, ville være tap av 200.000 gode jobber, skriver tidligere olje- og energiminster Sylvi Listhaug. Her fra åpningen av JohanSverdrup-feltet i januar i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi skal kutte 40 prosent av utslippene frem mot 2030. Eller var det 50? Nei, kanskje var det 55 prosent. Danmark skal kutte utslippene med 70 prosent. Da må vel vi overby igjen? Slik kan den norske klimadebatten oppsummeres. Som en lek med tall der politikere ikke forstår at det de med et pennestrøk vedtar er grunnleggende endringer som gjør hverdagen vanskeligere og dyrere for vanlige folk.

Overbudskampen mellom partiene handler utelukkende om å fremstå som mer ambisiøs med nye, luftige og urealistiske målsettinger. I kaoset har vi glemt viktige prinsipper om at man bør utrede konsekvenser av den politikken man har tenkt å innføre. Kort sagt – prinsipper som alltid har ligget til grunn for utformingen av norsk politikk, og som har gjort Norge til et av verdens beste land å bo i.

De siste årene har klima- og miljøspørsmål kommet høyere på dagsorden enn tidligere. Det har ført til at flere partier dessverre forsøker å mobilisere nye velgere med enkle løsninger på sammensatte utfordringer. Resultatet er stadig flere radikale forslag om ny og inngripende politikk, som aldri har blitt utfordret eller konsekvensutredet før politikerne gjør dem til vedtatte sannheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer