DEBATT

Klimagassutslipp:

Klimaeksperter på bærtur

Framtidas grønne teknologi springer ut fra petroleumsindustrien.

RUSSISK GASS: Det europeiske gassmarkedet har også god tilgang på gass, gjennom flere importkilder med store, gjenværende ressurser. Ett eksempel er den nye gassledningen fra Russland til Tyskland, Nord Stream 2 som snart ferdigstilles, skriver kronikkforfatteren. Her fra monteringen av Nord Stream 2. Foto: Anton Vaganov / Reuters
RUSSISK GASS: Det europeiske gassmarkedet har også god tilgang på gass, gjennom flere importkilder med store, gjenværende ressurser. Ett eksempel er den nye gassledningen fra Russland til Tyskland, Nord Stream 2 som snart ferdigstilles, skriver kronikkforfatteren. Her fra monteringen av Nord Stream 2. Foto: Anton Vaganov / Reuters Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet kan vi lese at internasjonale klimaeksperter mener Norge må slutte å lete etter nye olje- og gassfelt om de vil sees på som en ansvarlig klimanasjon. Det er naiv holdning fra klimaeksperter og vitner om mangelfull forståelse for hvordan verden fungerer i praksis.

Ove Trellevik. Foto: Vidar Ruud / NTB
Ove Trellevik. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Produksjonskutt av olje og gass i Norge vil bidra til økte globale klimagassutslipp, ikke reduserte utslipp.

STRAMMER INN: Smitten øker i Danmark og regjeringen vil innføre bruk av coronapass i samfunnet igjen, etter anbefaling fra helsemyndighetene i landet. Vis mer

Det trengs mange virkemidler for at de globale klimagassutslippene kan reduseres. Flere forslag til hvordan vi kan bremse klimagassutslippene diskuteres jevnlig, men når det haster å få redusert klimagassutslippene er det også nødvendig å vurdere hvilke tiltak som har størst effekt.

Olje og gass, gjennom hele verdikjeden, står i dag for om lag halvparten av de totale CO₂-utslippene globalt. Et produksjonskutt av olje og gass i Norge vil i stor grad bli erstattet av andre produsenter som har høyere utslipp ved sin produksjon.

Ett eksempel der norsk gass reduserer utslipp er gassrøret fra norsk sokkel til Polen via Danmark, som er under utbygging og ferdigstilles neste år. Når denne gassen leveres til markedet, kan utslipp i Polen reduseres med cirka 70 millioner tonn CO₂ fordi gass erstatter kull. Til sammenlikning er Norges totale utslipp ca. 50 millioner tonn CO₂. Norsk gass er således et ekstremt viktige tiltak for å redusere CO₂-utslippene globalt.

Den globale olje- og gassindustrien vil enkelt kunne erstatte langsiktig bortfall av norsk olje- og gassproduksjon, særlig i ei framtid der etterspørselen etter olje og gass faller. Markedet har endret seg mye de siste åra, og kan mobilisere mer langsiktig produksjon per økning i pris enn tidligere.

Det europeiske gassmarkedet har også god tilgang på gass, gjennom flere importkilder med store, gjenværende ressurser. Ett eksempel her er den nye gassledningen fra Russland til Tyskland, Nord Stream 2, som snart ferdigstilles.

Kutter Norge sin produksjon, ja da øker Russland. Det er ikke uten grunn at Tyskland vil sikre seg gasstilgang, og hvorfor stiller ikke disse klimaekspertene det spørsmålet?

Skal verdens olje- og gassproduksjon reduseres, så er det etterspørselen som må endres. Direkte etterspørselskutt etter petroleumsprodukter er betydelig mer effektive klimatiltak, enn å flytte produksjonen. Det er betydelig kapasitet og fleksibilitet i tilbudssiden for gass til Europa, både fra russisk rørgass og flytende naturgass (LNG) på skip. Det er flere produsenter som står klare til å produsere mer for å dekke etterspørselen om norsk produksjon faller.

Norsk sokkel produserer olje og gass med langt lavere klimagassutslipp enn gjennomsnittet globalt, noe som medfører at petroleumsproduktene som kommer inn i stedet for de norske vil være produsert med høyere utslipp.

Gass fra Russland har utslippsintensiteter på fire ganger mer enn norsk gass. Russland leverer LNG med utslippsintensitet på mer enn sju ganger mer enn norsk gass, mens USA leverer LNG med utslippsintensitet på nesten ni ganger mer enn norsk gass.

Utslippene er knyttet til oppstrøms utslipp, prosessering og overføring, flytendegjøring og LNG transport. Norsk petroleumsindustri er således en særdeles viktig aktør for å få ned de globale CO₂-utslippene.

Høyre vil videreutvikle petroleumsnæringen, ikke avvikle den. Den er altfor verdifull sett i lys av de klimautfordringer verden har på kort og lang sikt.

Framtidas klimateknologi springer ut fra petroleumsindustrien. Samme teknologi som brukes for å bygge, lete, borre og frakte olje og gass, kan brukes til å bygge flytende havvind, lagre karbon på havbunnen eller hydrogenteknologi som kan drive skip helt uten utslipp.

Å finne, dele og eksportere denne teknologien er det som kan være Norges bidrag inn i det grønne skiftet. Det vil ikke bare bidra til å kutte utslipp, men også kutte verdens olje og gass' avhengighetet.

Skal vi lykkes med å nå klimamålene og holde utslippene nede, er det dette vi trenger.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer