DEBATT

Oljen og et grønt skifte

Klimaet kan ikke vente lenger

IEA-rapporter kan ikke redde klimaet. Senterpartiet og Arbeiderpartiet kan.

NÅ GJELDER DET: Senterpartiet og Arbeiderpartiet er på vei til å bli monumenter over historisk uforstand og feil politisk valg da det gjaldt som mest, skriver kronikkforfatteren. Foto: Tor Erik Schrder / NTB
NÅ GJELDER DET: Senterpartiet og Arbeiderpartiet er på vei til å bli monumenter over historisk uforstand og feil politisk valg da det gjaldt som mest, skriver kronikkforfatteren. Foto: Tor Erik Schrder / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvert stortingsvedtak om mer leting etter olje og gass betyr at det vi finner skal bli til enda mer global oppvarming. Det vi lar ligge, koker ikke kloden. Letevedtakene er Norges suverent viktigste klimatiltak, ti ganger viktigere enn elbiler og klimameldinger.

- Men gud seg forbarme, slikt gjør man da ikke! utbryter assessor Brack om det utrivelige faktum at Hedda Gabler har skutt seg. Noe liknende sa tydeligvis Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet da det internasjonale energibyrået IEA plutselig drepte selve det norske oljeklimaeventyret: «Klimaet trenger mer norsk olje».

IEAs rapport om hva som må til for å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader, sier: Skal vi unngå katastrofale klimakonsekvenser kan vi ikke lete etter mer olje og gass. Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet vil ikke høre på sånt. De svarte med å frede oljepolitikken som IEA advarer mot.

«Sterk kost» synes NHOs sjeføkonom Øystein Dørum om at IEA omsider sier det mange har sagt i mange år. NHO og LO slutter rekkene for å berge oljevirksomheten gjennom skjærsilden av gufne klimafakta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer