DEBATT

Klimakrisa:

Klimakrisens «stille» risiko

Det er en kjent sak at klimaendringene gir mer tørke og flom. Nå har vi også tungtveiende bevis på at dette bidrar til konflikter om knappe ressurser, med krig og store flyktningstrømmer som resultat.

DET ENKLESTE: Å oppnå målene i Parisavtalen er en formidabel oppgave for verdenssamfunnet, men sannsynligvis liten sammenliknet med å håndtere problemene klimaendringene kan påføre oss, skriver Robert Mood.
DET ENKLESTE: Å oppnå målene i Parisavtalen er en formidabel oppgave for verdenssamfunnet, men sannsynligvis liten sammenliknet med å håndtere problemene klimaendringene kan påføre oss, skriver Robert Mood. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er en kjent sak at klimaendringene gir mer tørke og flom. Nå har vi også tungtveiende bevis på at dette bidrar til konflikter om knappe ressurser, med krig og store flyktningstrømmer som resultat. Dette er kanskje den mest alvorlige konsekvensen av klimaendringer, men som de færreste prater om.

Merkelig nok neglisjeres denne trusselen fullstendig av partier og grupperinger som tradisjonelt er kritisk innstilt til flyktninger.

En ting er ironien i at innvandringsmotstandere vegrer seg mot klimatiltak som vil føre til millioner av flyktninger som de jo ikke vil ha.

Verre er den grenseløse dårskapen i å heve seg over analysene fra FN, Pentagon, NATO og norske fagmiljøer som Forsvarets forskningsinstitutt, for å nevne noen. De konkluderer alle med at tørke og flom som følge av klimakrisen, vil bidra til konflikter og krig.

En tidligere uttalelse fra Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim, kan stå som en karikatur på bagatelliseringen av disse forestående humanitære krisene: «Vi kan ikke gi folk asyl bare fordi det er dårlig vær der de bor.»

For et privilegium det er å kunne sitte her oppe i verdens rikeste land og si «det går sikkert bra, de har bare litt dårlig vær».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer