KOMMENTARER

Nye klimatall:

Klimamålet kan ryke

Kommer vi til å nå klimamålene våre? I dag kom det nye klimatall som forteller oss hvordan vi ligger an. Det ser ikke veldig lovende ut.

INGEN SJARMØRETAPPE: Klima-og miljøminister Espen Barth-Eide (Ap) har overtatt stafettpinnen. Han må kutte utslipp mye raskere enn sine forgjengere. Foto: Annika Byrde / NTB
INGEN SJARMØRETAPPE: Klima-og miljøminister Espen Barth-Eide (Ap) har overtatt stafettpinnen. Han må kutte utslipp mye raskere enn sine forgjengere. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«Alle» forskere har mistet troen på at vi klarer å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. NRK spurte 221 klimaforskere om de trodde vi kunne nå 1,5-gradersmålet i Parisavtalen. 196 av dem mente det var enten ganske eller svært usannsynlig.

Da de ble spurt skulle alle verdens lands klimapolitikk tas i med i regnestykket. Men hvordan går det egentlig med Norge? Vi er heller ikke i rute, for å si det forsiktig.

I juni måned hvert år får vi som regel vite hvor mange millioner tonn CO₂ Norge slapp ut kalenderåret før. Det er den viktigste dommen over norsk klimapolitikk. Da får vi nemlig se effekten av tiltakene vi har innført.

Til nå har tallene for det meste vært dyster lesning og ikke nærheten av nok til å nå våre egne klimamål. I dag kom utslippstallene fra i fjor. Hvordan ser de ut?

Fasiten er at utslippene gikk ned med bare 0,3 prosent fra 2020 til 2021, eller en nedgang på rundt 200 000 tonn CO₂, om du vil.

Da er det fortsatt over 49 millioner tonn som slippes ut fra norske biler, oljeplattformer, kyr, fabrikkpiper og alt annet som spyr ut CO₂. Klimamålet vårt er å komme ned til 23 millioner tonn årlige utslipp innen kalenderen viser år 2030.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer