LEDER

Klimamaset

Mener Equinor at klimaarbeid, og ikke Putins invasjon i Ukraina, er skyld i energikrisa? Selskapet bør komme på banen og avklare.

EQUINOR: Irene Rummelhoff er konserndirektør i Equinor. Nylig uttalte hun at det «en stor misforståelse» at energikrisa skyldes krigen i Ukraina. Foto: Heiko Junge / NTB
EQUINOR: Irene Rummelhoff er konserndirektør i Equinor. Nylig uttalte hun at det «en stor misforståelse» at energikrisa skyldes krigen i Ukraina. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Energimessa Offshore North Sea (ONS) i Stavanger er over. To utspill om klimapolitikk fra sentrale aktører i oljebransjen under messa, har vakt oppsikt. Utspillene er av en sånn karakter at det er grunn til å spørre om norsk olje- og gassvirksomhet oppfatter klimabevegelsen som en fiende, og at arbeid for omstilling og klimakutt er et forstyrrende element.

HAGEFEST: Aktivister blokkerer inngangen til Equinors hagefest under energimessa ONS i Stavanger 30. august. Video: Dagbladet. Vis mer

Petoro-sjef Kristin Kragseth leder det statlig heleide oljeselskapet Petoro, og er en av norsk oljebransjes mektigste. Hun uttalte til Dagens Næringsliv (DN) at hun var glad for stemningsskiftet rundt energipolitikk, og at hun reagerte på oppmerksomheten klimaspørsmålet fikk på denne tida i fjor – spesielt på Arendalsuka.

«Da vi var der foran valget, var klima det eneste vi snakket om. Klima, klima, klima. Nå har vi fått mer realisme inn i debatten», sa hun til DN.

I en panelsamtale samme sted gikk Equinor-toppen Irene Rummelhoff mer direkte til angrep på klimabevegelsen, politikere og andre som har tatt til orde for å flytte investeringene vekk fra fossilt og over på fornybart. Det er kanskje lett å forstå at Rummehoff er tidligere sjef for fornybar i Equinor (nå konserndirektør for markedsføring, midtstrøm og prosessering) når hun hevder at motstand mot investeringer i olje og gass er årsaken til energikrisa Europa nå står i. Energikrisa startet lenge før invasjonen i februar i år, og det er derfor «en stor misforståelse» at energikrisa skyldes krigen i Ukraina, sa Rummelhoff.

Rummelhoffs påstand står seg dårlig i møte med fakta. Jarand Rystad, som leder det anerkjente analysebyrået Rystad Energy, fortalte under ONS at det er en utbredt feiloppfatning at lavere investeringer i olje har gitt varige sår. Prisutvikling i markedet og høyere effektivitet har kompensert og hold produksjonen oppe. Rummehoff bommer også hvis hun tror krigens effekt på energikrisa startet med invasjonen i februar. Russland strupet gassleveransene mange måneder i forveien, noe som blant annet har vært påpekt av Det internasjonale energibyrået.

Det vi sitter igjen med når argumentasjonen rakner, er et inntrykk av at sentrale topper i norsk oljevirksomhet gjerne skulle vært klimamaset foruten. Den lettvinte stemplingen av klimapolitikkens sentrale posisjon i valgkampen som en perspektivløs dille, er først og fremst arrogant. Forsøket på å legge skylda for energikrisa på klimakampen – og «frikjenne» Putin – er mer alvorlig. Det er mulig Rummelhoff var upresis, og at hun har mer hun vil si om Russlands rolle, i så fall bør hun komme på banen og avklare. Hvis ikke hun, så sjefen Anders Opedal.

Energikrisa har mange årsaker, med tørke og meningsløs avvikling av kjernekraft som elementer. Den viktigste er likevel utvilsomt at Russland først strupet gassen, og at Europa siden er blitt nødt til å gjøre seg uavhengig av en leverandør som har vist seg totalt upålitelig på alle vis.

ONS hadde i år temaet «Tillit». Norsk olje- og gassnæring forventer å bli tatt på alvor som den som skal sørge for omstillingen i energisektoren, der det fornybare skal «stå på skuldrene» av det gamle. Tonen fra disse oljetoppene skaper ikke til tillit til at det kommer til å skje.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer