Stortingsvalget

Klovner i klassekamp

Når rikinger radikaliseres på nettet, skal vi ikke snakke om det?

HØYREPOP: Investoren Øystein Stray Spetalen startet Whatsapp-gruppa «Politikk», hvor medlemmer jazzer om innvandring, klimahysteri og Erna Solbergs vekt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HØYREPOP: Investoren Øystein Stray Spetalen startet Whatsapp-gruppa «Politikk», hvor medlemmer jazzer om innvandring, klimahysteri og Erna Solbergs vekt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Dagens Næringslivs avdekking av Whatsapp-gruppen «Politikk», hvor milliardærer jazzer med hverandre om innvandring, klimahysteri og Erna Solbergs vekt, har vakt et voldsomt engasjement i sosiale medier de siste dagene. Noen av de mest engasjerte, som befinner seg på høyresiden politisk, mener det er en ikke-sak som DN har blåst ut av alle proporsjoner. Dessuten er DN blitt en blodrød blekke som løper venstresidens ærend.

På venstresiden mener enkelte at DN har avslørt et skummelt høyrepopulistisk nettverk som er ute etter å ta Ap og klimabevegelsen, og nettopp det at avsløringen kom i DN, som på lederplass har oppfordret leserne til å stemme Høyre og borgerlig, gir den mer troverdighet.

Reaksjonene i seg selv forteller hvorfor saken er interessant. Det er verken nødvendig å avfeie eller overdramatisere DNs innblikk i tankesettet til en liten klikk av styrtrike privilegerte finansfolk, men det er utvilsomt nyttig å vite hvordan noen av landets rikeste snakker sammen når de tror ingen hører. Et medlem irriterer seg høylytt over at Stein Erik Hagen kommer med dumheter i all offentlighet. Det skadet deres sak. Kan ikke noen få ham til å holde kjeft?

Samtidig ønsker flere i gruppa å påvirke samfunnsutviklingen gjennom andre kanaler. Initiativtakeren til Whatsapp-gruppa, investoren Øystein Stray Spetalen, var med å starte det høyrepopulistiske nettstedet Resett i 2017, og flere medlemmer kommer derfra. En del medlemmer er dessuten svorne Trump-tilhengere, i den grad at de arrangerte norsk valgvake både i 2016 og 2020 for en autoritær hvit nasjonalist som gikk av i blodbad og skam.

Hadde det handlet om en hvilken som helst annen gruppe i samfunnet, ville vi ha snakket om en form for radikalisering; fra å kjempe for egeninteresser som kutt i formuesskatten, til innvandringsmotstand og klimafornektelse på få år. I sitatene hos DN kommer det fram at enkelte har importert den amerikanske kulturkrigen direkte og slenger om seg med begreper som woke-fascisme og MSM, mainstream media. Det er til forveksling likt et vulgært kommentarfelt.

Mens republikanerne brukte noen tiår på å ende i et konspirativt koko-land, ser det ut til å ha gått atskillig raskere i enkelte norske miljøer.

Flere løsrevne sitater blir avfeid som «dustekommentarer» av Spetalen. Han mener folk sitter opp om natta, drikker for mye vin og lirer av seg. Det kan skje den beste, men de er ikke mer dustete enn at de er i tråd med mer edruelige utsagn i gruppa. Mannen som etterlyste dritt om Ap-politikeren Espen Barth-Eide, fikk kanskje ikke svar denne gangen, men sto bak en klassisk drittpakke mot Jonas Gahr Støre i valgkampen i 2017. Nå ønsker han å sverte enda en Ap-politiker.

Ap er utvilsomt erkefienden. En av de mer politisk pikante trekkene i gruppa er derfor sympatien for Sp. Spetalens kone har til og med meldt seg inn i partiet, kunne han opplyse. Ettersom sjansen for en tredje borgerlig periode forduftet, vil flere stemme Sp for å demme opp for Ap og venstresiden. Målet er å få Sp over på borgerlig side. Skal vi tro oppslutningen om Sp i Oslo, hvor de fleste av dem hører hjemme, har de ikke lykkes i å mobilisere denne gangen slik de gjorde i forrige valg med pengestøtte til Venstre.

Innvendingene mot å oute denne gruppa er at det skrives jammen mye rart rundt omkring, så hvorfor skal akkurat de henges ut? Bare fordi de er rike? Det enkle svaret er ja. Blant de 128 medlemmene er 13 på listen over Kapitals rikeste, ifølge DN. Ikke bare har de makt gjennom penger, posisjoner og eierskap, de har vist at de er villig til å bruke den også for å påvirke valg og opinionen og tidvis lykkes med det. De har startet sin egen «avis». Det er selvfølgelig deres rett innenfor lovlige rammer, men alle som søker makt og innflytelse over samfunnsutviklingen, må finne seg i å bli kikket i kortene.

En annen grunn er å vise hvor frakoblet resten av samfunnet enkelte av landets rikeste er, og at noen omfavner høyrepopulistisk tankegods slik vi har sett overklassen gjøre det gjennom historien. I deres øyne er selv de borgerlige avisene DN og Aftenposten blodrøde. Det tristeste er den manglende viljen til å delta i vår tids største utfordring, det grønne skiftet. I stedet for å demonstrere hvilke smartinger de hevder å være, bruker de tid og krefter på å jazze med gutta om Greta Thunberg. Det er ikke annet enn patetisk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer