LEDER

Dagbladet mener:

Kokende idioter

Nei, det er ikke vanlige tegn på sommer at Europa koker.

IKKE VANLIG: Det er store skogbranner i Europa i sommer, som her i Frankrike. Vi har bare sett begynnelsen, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: SDIS / AP / NTB Scanpix
IKKE VANLIG: Det er store skogbranner i Europa i sommer, som her i Frankrike. Vi har bare sett begynnelsen, skriver Dagbladet på lederplass. Foto: SDIS / AP / NTB Scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Temperaturer over 40 grader i Europa og omfattende skogbranner er ikke vanlige tegn til at sommeren er her. Nei, det er klimakrise og ekstremvær i full vigør.

Alle tegnene er her. Klimakrisen er en sykdom og et avgjørende symptom er stadig mer ekstremvær.

Nok en sommer vil ekstrem varme herje i Europa. I Storbritannia står gamle varmerekorder for fall, og det kan bli over 40 grader enkelte steder. Det er første gang britene må utstede rødt farevarsel for temperaturer i landet.

Land som Spania, Frankrike og Portugal rammes hardt av skogbranner. Nord-Italia opplever ekstrem tørke, og deler av Po – landets største elv – har tørket helt ut.

Det hele minner om den velkjente anekdoten om frosken som ikke merker at den kokes:

Dersom du putter en frosk i kjele med kokende vann, vil den umiddelbart hoppe ut. Men hvis du putter den i kaldt vann som gradvis varmes opp, blir den værende i vannet til den er kokt i hjel.

Klarer vi denne sommeren å forstå at slik dødelig ekstremvær blir mer vanlig dersom vi slipper ut mer klimagasser, eller skal dumskap koke oss i hjel?

Vi har bare sett begynnelsen. Selv om Parisavtalen sier at vi skal forsøke å begrense global oppvarming ned mot 1,5 grader celsius sammenliknet med førindustriell tid, så vil det uansett gi drastiske værforandringer.

Temperaturen har allerede steget over 1 grad sammenliknet med førindustriell tid. Å begrense oppvarmingen til 1,5 grader ser stadig mer usannsynlig ut, selv om vi vet at selv forskjellen mellom 1,5 og 2 graders global oppvarming er enorm.

Denne sommeren bør vise oss to ting:

For det første at kampen mot klimaforandringer må forsterkes, og utslippene må kuttes mye raskere.

For det andre viser det at været allerede har blitt mer ekstremt, og vi må tilpasse oss et varmere, våtere og villere klima. Det kommer mer skogbrann, flom og skred som følge av en hodeløs klimapolitikk. Da må vi planlegge samfunnet vårt ut ifra en ny virkelighet. Byene må kunne håndtere mye mer nedbør, vi må sikre oss bedre mot snø- og jordskred, og beredskap mot skogbrann må bli viktigere.

Dette kan være sommeren vi åpner øynene våre, eller det kan være sommeren hvor vi sitter her som en gjeng med kokende idioter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer