DEBATT

Frontfagsmodellen

Koker av misnøye blant lærerne

Siv Jensen har solid støtte i ekspertisen når hun foreslår at lærere og sykepleiere bør få et lønnsløft utover normen i frontfagsmodellen.

FRONTFAGSMODELLEN: Årets lønnsoppgjør startet i går da adm.dir i NHO, Ole Erik Almlid, fikk overlevert kravet fra LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Berit Roald / NTB
FRONTFAGSMODELLEN: Årets lønnsoppgjør startet i går da adm.dir i NHO, Ole Erik Almlid, fikk overlevert kravet fra LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Frontfagsmodellen er fra 1966 og er foreldet, uhensiktsmessig, urettferdig og en fare for velferdsstaten. I dag har vi et helt annet samfunn og økonomi enn for 55 år siden. Oljeutvinningen har endret industrien grunnleggende. Vi har i tillegg en betydelig større tjenesteytende sektor, og finansnæringene er en mye viktigere del av den moderne økonomien.

Disse dominerende delene av næringslivet inngår ikke i frontfaget. Men det er her verdiskapningen er høyest, produktivitetsutviklingen best og profittraten høyest, og det er her A/S Norge får den viktigste delen av sine inntekter. Mange har et lønnsnivå langt over andre grupper, uten at det ser ut til å skape nevneverdige problemer for inntjening og konkurranse.

At frontfagsmodellen skal beskytte eksportrettet og konkurranseutsatt industri, er bare retorikk, for det er ikke slik den fungerer i dag. Det er hele industrien med funksjonærer som utgjør frontfaget, og den feilaktige retorikken føres av dem som tjener mest på den og har størst interesse av å holde andre grupper nede; NHO og LO.

Den beste analysen av frontfagsmodellen finner vi i rapporten fra Holden III-utvalget av 2013: «..det er den samlede lønnsveksten i industrien, for både arbeidere og funksjonærer, som skal danne normen for etterfølgende oppgjør.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer