DEBATT

Hetebølge og ekstremvær

Kokes til døde

Nok en sommer med hetebølger er over oss. Hvor mye ekstremvær må vi se før flere politikere viser handlekraft?

MER TØRKE: Vi må ruste oss for tørke, ras, oversvømmelser og andre konsekvenser av klimaendringene, skriver artikkelforfatteren: Her kjøler en gutt seg ned med en bøtte vann i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
MER TØRKE: Vi må ruste oss for tørke, ras, oversvømmelser og andre konsekvenser av klimaendringene, skriver artikkelforfatteren: Her kjøler en gutt seg ned med en bøtte vann i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Maren Njøs Kurdøl
Maren Njøs Kurdøl Vis mer

Hvor mye ekstremvær må vi se før flere politikere viser handlekraft? Nok en sommer med hetebølger er over oss. Verst er det i USA og Canada. Konsekvensene er fryktelige. Det har vært en økning i dødsfall, isbreer smelter i rekordfart, skoler og helsesenter må stenge. Det er så varmt at blåskjellkolonier nærmest kokes til døde når det blir lavvann og de blir liggende på tørt land.

En ny FN-rapport slår fast at tørke kan bli den neste pandemien verden opplever. Verken vi eller naturen er forberedt på det som venter.

SJOKKERT: Marinebiolog Cristopher Harley er sjokkert over skalldyrsituasjonen i British Columbia, Canada. Video: Cristopher Harley. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Det har ikke manglet på advarsler. Likevel har verdens ledere totalt manglet handlekraft. Coronakrisen har vist at politikere kan gjøre drastiske tiltak når en krise truer. Klima- og miljøkrisen blir mer alvorlig og langvarig enn coronakrisen, så kanskje det er på tide å ta grep?

Altfor lenge har verdens politikere satt kapitalismens behov for økonomisk vekst foran naturens tåleevne. Vi ser det samme i Norge: Politikere i de største partiene insisterer på å fortsette oljeletinga, selv om vi vet at oljen må bli i bakken dersom vi skal klare å begrense den globale oppvarmingen. Og i stedet for å satse på energieffektivisering, så legges det til rette for rasering av natur med vindturbiner, for å øke kraftforbruket.

Fremover må to ting skje. For det første må vi få en politikk som er så handlekraftig at den drastisk får ned utslippene og bevarer naturen. Men det må skje på en rettferdig måte. Skal vi lykkes med politikken må den være til å leve med for folk. Med dagens politikk er det vanskelig og dyrt for dem med lav inntekt og adresse på landet å velge klimavennlig. Mens millionærene suser gratis gjennom bomringen i Tesla og kjører privatfly uten konsekvenser. Den politikken må snus.

For det andre så må vi forberede oss på mer ekstremvær. Vi må ruste oss for tørke, ras, oversvømmelser og andre konsekvenser av klimaendringene. Her kan vi forhindre framtidige katastrofer og skape nye arbeidsplasser samtidig. Mange regjeringer har snakket om beredskap. Dette er den viktigste beredskapen framover. Hva venter vi på?

Korrigering: I det opprinnelige innlegget sto det at :"Havet er så varmt at blåskjell nærmest kokes til døde" med henvisning til massedøden av skalldyr i Canada. Det er ikke riktig. Det er først når det blir lavvann og blåskjellene blir liggende tørt at de dør i varmen (19.07.21).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer