LEDER

Statsbudsjettet

Kollektiv alarm

En så defensiv holdning til kollektivsatsingen er ikke bærekraftig.

KOLLEKTIVKUTT: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård kaller endringer i reisemønster som følge av pandemien for «den nye normalen» og mener kollektivtrafikken må omstille seg til den. Foto: Fredrik Hagen / NTB
KOLLEKTIVKUTT: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård kaller endringer i reisemønster som følge av pandemien for «den nye normalen» og mener kollektivtrafikken må omstille seg til den. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringens tilleggsbudsjett har med rette fått hard medfart for mangelfull natur- og klimasatsing. Hurdalplattformen skapte lave forventninger, men selv ikke de ble innfridd. Dette budsjettet tar oss i feil retning. Blant flere skuffende prioriteringer, er kanskje regjeringens nei til å videreføre corona-kompensasjon for kollektivtrafikken den mest overraskende. Ruter har allerede varslet store kutt i tilbudet hvis ikke kompensasjonen forlenges etter nyttår.

Etter halvannet år med nedstengning er forståelig nok reisemønsteret ennå ikke tilbake til normalen. Flere har igjen vent seg til å kjøre bil til jobben, og mange sitter fortsatt på hjemmekontor, om ikke hver dag, så noen dager i uka. Det merkes på busser og T-baner. I stedet for å stå som sild i tønne i rushtida, er det nå bare trangt om plassen. Målet bør åpenbart være å få kollektivbruken tilbake til pre-pandeminivå, og ambisjonene på lengre sikt må være at enda flere reiser kollektivt. Det er avhengig av tilbudet, noe den vellykkete kollektivsatsingen i Oslo og andre byer de siste par tiårene har demonstrert til fulle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.