LEDER

Stortingets privilegier

Kom ut av bobla

Spørsmål om tillit er ikke knyttet til strafferetten.

FORSVARER: Advokat John Christian Elden stilte overraskende i «Politisk kvarter» for å forsvare sin klient, Eva Kristin Hansen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSVARER: Advokat John Christian Elden stilte overraskende i «Politisk kvarter» for å forsvare sin klient, Eva Kristin Hansen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Debatten om politikernes mange uvanlige og rause privilegier tok enda en bisarr vending i NRKs «Politisk kvarter» torsdag morgen. Der stilte Eva Kristin Hansens advokat, John Christian Elden, for å prosedere Hansens uskyld og forklare at den tidligere stortingspresidenten hadde gått av «på grunn av en misforståelse». Elden hevdet at Hansen trodde hun var under politietterforskning, mens det i ettertid viste seg at etterforskningen var mer generelt anlagt. Den kjente forsvarsadvokaten, som i flere år har vært vararepresentant for Høyre på Stortinget, hadde ikke noe svar på hva hans klient ønsket å oppnå med å trekke strafferetten inn i stortingssalen bare timer før en ny stortingspresident skulle bli innsatt. Det skjønner vi godt.

Det er heldigvis uvanlig at politikere lar seg representere av en forsvarsadvokat i studio. Oppdraget var som sagt noe uklart, men Elden syntes å mene at hvis Hansen ikke hadde gjort noe straffbart, var hun urettmessig avsatt. Her har nok Hansen og hennes advokat virkelig misforstått. Spørsmålet om tillit i politikken, enten det gjelder stortingspresidenter eller statsråder, er ikke knyttet til strafferetten. Det er ikke tilstrekkelig simpelthen å holde seg innenfor loven, selv om det bør være et minstekrav. Hansen måtte gå av, fordi hun av åpenbare grunner ikke lenger hadde tillit i den viktige jobben hun var satt til.

En kandidat til å overta jobben, følte seg også urettferdig behandlet. Sverre Myrli (Ap) syntes å mene at han hadde krav på den høyeste stillingen i landet etter kongen. Hans tilhengere pekte på at han hadde gått gradene i Ap og nå var det hans tur. Masud Gharahkhani hadde sneket i køen. Tankegangen er avslørende for en partikultur, hvor lukkete nominasjonsprosesser gir privilegier og verv. Tilknytningen til velgerne, som er politikernes oppdragsgivere, er svekket.

Å være folkevalgt er et tillitsverv du må gjøre deg fortjent til av velgerne. Den tillitskrisen Stortinget opplever er et resultat av at for mange, for lenge har følt seg berettiget til privilegier og posisjoner vanlige folk bare kan drømme om. Den bobla må stikkes hull på, i partiene og på Stortinget. Ingen advokat kan gjenreise politikernes tapte tillit. Det kan de bare gjøre selv.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer