LEDER

Stortingets privilegier

Kom ut av bobla

Spørsmål om tillit er ikke knyttet til strafferetten.

FORSVARER: Advokat John Christian Elden stilte overraskende i «Politisk kvarter» for å forsvare sin klient, Eva Kristin Hansen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSVARER: Advokat John Christian Elden stilte overraskende i «Politisk kvarter» for å forsvare sin klient, Eva Kristin Hansen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Debatten om politikernes mange uvanlige og rause privilegier tok enda en bisarr vending i NRKs «Politisk kvarter» torsdag morgen. Der stilte Eva Kristin Hansens advokat, John Christian Elden, for å prosedere Hansens uskyld og forklare at den tidligere stortingspresidenten hadde gått av «på grunn av en misforståelse». Elden hevdet at Hansen trodde hun var under politietterforskning, mens det i ettertid viste seg at etterforskningen var mer generelt anlagt. Den kjente forsvarsadvokaten, som i flere år har vært vararepresentant for Høyre på Stortinget, hadde ikke noe svar på hva hans klient ønsket å oppnå med å trekke strafferetten inn i stortingssalen bare timer før en ny stortingspresident skulle bli innsatt. Det skjønner vi godt.

Det er heldigvis uvanlig at politikere lar seg representere av en forsvarsadvokat i studio. Oppdraget var som sagt noe uklart, men Elden syntes å mene at hvis Hansen ikke hadde gjort noe straffbart, var hun urettmessig avsatt. Her har nok Hansen og hennes advokat virkelig misforstått. Spørsmålet om tillit i politikken, enten det gjelder stortingspresidenter eller statsråder, er ikke knyttet til strafferetten. Det er ikke tilstrekkelig simpelthen å holde seg innenfor loven, selv om det bør være et minstekrav. Hansen måtte gå av, fordi hun av åpenbare grunner ikke lenger hadde tillit i den viktige jobben hun var satt til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.