LEDER

Coronaviruset:

Kommisjonens kritikk må få konsekvenser

Det vil være skandale om oppgjøret etter Koronakommisjonens rapport fisler ut med en liten debatt i nasjonalforsamlingen.

GRUNNLOVEN: Erna Solberg har ikke villet svare på Dagbladets spørsmål om hun visste at Grunnloven krever at beslutningen om nedstengningen av samfunnet måtte fattes i statsråd. Foto Kristin Svorte
GRUNNLOVEN: Erna Solberg har ikke villet svare på Dagbladets spørsmål om hun visste at Grunnloven krever at beslutningen om nedstengningen av samfunnet måtte fattes i statsråd. Foto Kristin Svorte Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Koronakommisjonens rapport var tirsdag oppe til debatt i Stortinget. Kommisjonens arbeid har vist at landet og regjeringen var svært dårlig forberedt på krisen, men at den har handlet godt i håndteringen da den først kom.

Det vil være skandale om oppgjøret etter denne rapporten fisler ut med en liten debatt i nasjonalforsamlingen.

DOM: Koronakommisjonens leder Stener Kvinnsland overleverer kommisjonens sluttrapport til statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse på Statsministerens kontor. Video: NTB. Vis mer

Regjeringen får i rapporten i tillegg knusende kritikk for ikke å ha vurdert tiltakene i begynnelsen av pandemien opp mot Grunnloven og menneskerettighetene. Det mest oppsiktsvekkende utslaget av dette skjedde helt i begynnelsen, da landet ble nedstengt 12. mars i fjor. «De mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid», ble innført nærmest som et administrativt vedtak i Helsedirektoratet. Som Kvinnsland-rapporten (Koronakommisjonen) slår fast, sier Grunnlovens paragraf 28 at «saker av viktighet skal behandles i statsråd».

Særlig dette poenget bør være gjenstand for behandling i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Komiteen kan på eget initiativ løfte ut denne problemstillingen, slik at vi får skikkelig belyst hva Erna Solberg vurderte og hva hun faktisk visste om kravene Grunnloven setter. Det er ikke et lite detaljspørsmål, eller en formalitet av mindre betydning, slik Solberg har behandlet det i debatten om rapporten de siste ukene.

Det finnes knapt noe viktigere enn å slå fast hvilke rutiner som gjelder for så store beslutninger. Og det er nettopp i krisesituasjoner ryggmargsrefleksen må virke. En usikkerhet rundt dette vil gi både indre og ytre fiender muligheter til å operere i en gråsone dersom en tilspisset situasjon skulle oppstå.

Erna Solberg har nærmest motvillig gått med på at avgjørelsen om nedstengning av landet burde vært fattet i statsråd. Likevel har hun forsøkt å framstille det som hipp som happ om det skjedde der eller i Helsedirektoratet, ettersom resultatet ble det samme. Hun har ikke villet svare på Dagbladets spørsmål om hun visste at Grunnloven pålegger at slike avgjørelser skal tas i statsråd. En slik utgang på denne saken er rett og slett ikke akseptabel.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer