LEDER

Coronaviruset:

Kommisjonens kritikk må få konsekvenser

Det vil være skandale om oppgjøret etter Koronakommisjonens rapport fisler ut med en liten debatt i nasjonalforsamlingen.

GRUNNLOVEN: Erna Solberg har ikke villet svare på Dagbladets spørsmål om hun visste at Grunnloven krever at beslutningen om nedstengningen av samfunnet måtte fattes i statsråd. Foto Kristin Svorte
GRUNNLOVEN: Erna Solberg har ikke villet svare på Dagbladets spørsmål om hun visste at Grunnloven krever at beslutningen om nedstengningen av samfunnet måtte fattes i statsråd. Foto Kristin Svorte Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Koronakommisjonens rapport var tirsdag oppe til debatt i Stortinget. Kommisjonens arbeid har vist at landet og regjeringen var svært dårlig forberedt på krisen, men at den har handlet godt i håndteringen da den først kom.

Det vil være skandale om oppgjøret etter denne rapporten fisler ut med en liten debatt i nasjonalforsamlingen.

Regjeringen får i rapporten i tillegg knusende kritikk for ikke å ha vurdert tiltakene i begynnelsen av pandemien opp mot Grunnloven og menneskerettighetene. Det mest oppsiktsvekkende utslaget av dette skjedde helt i begynnelsen, da landet ble nedstengt 12. mars i fjor. «De mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid», ble innført nærmest som et administrativt vedtak i Helsedirektoratet. Som Kvinnsland-rapporten (Koronakommisjonen) slår fast, sier Grunnlovens paragraf 28 at «saker av viktighet skal behandles i statsråd».

Særlig dette poenget bør være gjenstand for behandling i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Komiteen kan på eget initiativ løfte ut denne problemstillingen, slik at vi får skikkelig belyst hva Erna Solberg vurderte og hva hun faktisk visste om kravene Grunnloven setter. Det er ikke et lite detaljspørsmål, eller en formalitet av mindre betydning, slik Solberg har behandlet det i debatten om rapporten de siste ukene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer