KOMMENTARER

Kommune-Norges nye supermann?

Bjørn Arild Gram kommer til å møte seg selv i døra.

Kommune-Norges nye supermann?
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Når regjeringen og Stortinget lover gull og grønne skoger, er det oftest opp til kommunene å oppfylle løftene. Kommunene er myndighetenes frontlinje, og nå er det mange slitne frontsoldater der ute. Gjennom pandemien har de hatt hovedansvaret for smittevernberedskapen, og enorme ressurser er brukt på de store oppgavene. De siste 19 månedene har krevd betydelig omstilling, både av kommunene som organisasjon og av enkeltpersoner, som lærere og helsepersonell. Mange ordførere og rådmenn ser fremdeles at ikke alle utgifter til pandemien er kompensert fullt ut, og mange har håndtert denne krisen samtidig som de skal bygge ny organisasjon i sammenslåtte kommuner. Kommunene står også midt i en stor demografisk endring, der særlig pleie- og omsorgstjenestene må omstilles og bygges opp.

Én aktør presser hardest på for kommunenes interesser overfor sentrale myndigheter: KS, kommunenes arbeidsgiver- og interesseorganisasjon. Bjørn Arild Gram ble KS-sjef da pandemien rammet. Nå er han kommunal- og distriktsminister. Kommune-Norge håper han er deres supermann.

Dette er første gang en KS-sjef blir kommunalminister. Kommunene håper på friske penger, nye hender og frie hender. Gram må fly høyt for å innfri forventningene.

12. oktober var han fremdeles arbeidende styreleder i KS. Den tidligere ordføreren i Steinkjer hadde, som alle tidligere KS-sjefer, kritiske innvendinger til statsbudsjettet.

- Dette budsjettforslaget gir i hvert fall den nye regjeringen gode muligheter for å oppfylle løftet om å styrke kommuneøkonomien. Og her er nok av saker å ta tak i, sa Gram i en pressemelding fra KS.

Seinere samme dag fikk Dagens Næringsliv bekreftet at han skulle bli Norges nye kommunalminister, så det er grunn til å tro at Gram veide sine ord på gullvekt.

Han viste spesielt til at regjeringen Solberg på flere områder foreslår å skyve statlige utgifter over på kommunene, blant annet ved enda en gang å svekke den statlige toppfinansieringen av særlig ressurskrevende tjenester.

- Dette er tjenester til dem som har aller størst behov for kommunale tjenester. Ordningen bør utvides, ikke strammes ytterligere inn, sa Gram.

Han pekte også på at de statlig pålagte bemannings- og pedagognormene for barnehager er underfinansiert med én milliard kroner fra statens side hvert år fra neste år.

Nettopp dette har kommunene grunn til å tro at den nye kommunalministeren vil gjøre noe med. I Hurdalsplattformen lover regjeringen å forbedre toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester. Jonas Gahr Støre lovet i sin 100 dagersplan ikke bare at kommuneøkonomien skal rustes opp, men at de frie inntektene til norske kommuner skal få en realvekst på minst fem milliarder kroner i 2022. Arbeiderpartiet har også lovet en tillitsreform i offentlig sektor, for at kommunene skal bruke mindre ressurser på kontroll og rapportering - og mer på å gi innbyggerne gode tjenester.

KS spesielt og kommunene generelt har grunn til å forvente en statsråd som er ekstra lydhør for deres ønsker og som vil kjempe hardt internt i regjeringen for å sikre kommunenes interesser. Gram kjenner disse bedre enn noen.

Likevel kommer også Grams etterfølger i KS til å bli skuffet. Heller ikke denne regjeringen vil «rive ned tapetet» i Finansdepartementet, slik Frp lovet å gjøre. For det første er departementet fredet, for det andre forvaltes der økonomiske rammer like solid som bygningen selv.

Den avtroppende regjeringens forslag til statsbudsjett inneholder omtrent halvparten av den økningen i frie inntekter som Støre har lovet. Allerede 10. november vet vi om Bjørn Arild Gram får innfri dette viktige valgløftet, når tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet leveres.

Å finne rom til en slik økning blir vanskelig. Men selv om regjeringen skulle innfri løftet, kommer mange av pengene med bruksanvisning. Frie penger er nemlig ikke friere enn at de skal brukes til å innfri sentralt bestemte normer og løft.

Kommunene må levere på de forventningene som sentrale myndigheter skaper. Regjeringen Støre vil starte arbeidet med en bo-hjemme-reform for pleietrengende eldre, med flere ansatte i pleie og omsorg, storsatsing på aktivitetstilbud for eldre, satsing på velferdsteknologi og flere tilrettelagte boliger. Ap og Sp lover grunnstøtte til alle grunnskoler på 500 000 kroner. De vil ha flere fastleger i kommunene. Hurdalsplattformen lover alle rett til bredbånd på samme måte som strøm. Og regjeringen vil styrke pedagognormen i barnehagene og forbedre bemanningsnormen. De lover mye som må løses i kommunene, noen ganger på måter som går utover det lokale selvstyret.

Bjørn Arild Gram kommer til å møte seg selv i døra. Kommune-Norge kan bare håpe at han vil kjenne seg selv igjen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer