DEBATT

Fastlegenes arbeidstid

Kommunene trenger opplagte fastleger

KS støtter Allmenlegeforeningen i at vi må se på fastlegenes totale arbeidsbelastning. Vi mener løsningen ligger i å bruke landets samlede legeressurser på en bedre måte.

LEGEVAKTORDNING: - KS er enig i at dagens organisering av legevakt ikke fungerer, skriver Tor Arne Gangsø. Foto: KS
LEGEVAKTORDNING: - KS er enig i at dagens organisering av legevakt ikke fungerer, skriver Tor Arne Gangsø. Foto: KS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Leder i Allmenlegeforeningen, Nils Kristian Klev, skriver i Dagbladet 3. september at KS over flere år har avvist endringer som gir legen mulighet til å styre arbeidsbelastningen, fordi KS ønsker full frihet til å disponere legene til legevakt.

KS er enig med Klev i at dagens organisering av legevakt ikke fungerer. Fastlegen har i gjennomsnitt 1100 innbyggere på sin liste. I en kommune med 1000 innbyggere, vil det være behov for mange flere legevaktleger enn fastleger. Regnestykket går ikke opp. Det er i kommunenes interesse å ha fornøyde og opplagte fastleger med tid og overskudd til å ta vare på pasientene.

Samtidig er det svært viktig at kommunene faktisk kan disponere legene til legevakt ved behov. Hvis ikke risikerer mange av landets kommuner å stå uten et akuttilbud til innbyggerne. Mange kommuner er avhengig av at fastlegen kan være tilgjengelig for akutte henvendelser. Det kan være snakk om liv og død for innbyggerne.

Hvis vi fortsatt skal kunne ha en fastlegeordning og legevakt over hele landet, må vi heller bruke de samlede legeressursene på best mulig måte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer