LEDER

Komplekse trusler øker

Det hadde vært en fordel om trusselvurderingen fra e-tjenesten hadde gått grundigere inn på hvordan stormaktskonfliktene påvirker Norges sikkerhet.

TRUSSELVURDERING: Hans Sverre Sjøvold er sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Foto: NTB
TRUSSELVURDERING: Hans Sverre Sjøvold er sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Foto: NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Ved inngangen til 2021 står Norge overfor et trusselbilde med et stort spenn. Kombinasjonen av ulike virkemidler, sivile og militære, åpne og fordekte, i det fysiske så vel som i det digitale rom, gjør trusselbildet mer utfordrende og sammensatt. Det er forsvarets E-tjeneste som peker på denne utviklingen i sin åpne rapport om sikkerhetsutfordringene i 2021.

MEGET MULIG: Etteretningssjef Nils Andreas Stensønes sier det er en reell fare for at land som Russland og Kina kan prøve å påvirke norske valg. Video: NTB Vis mer

Beskrivelsen støttes av trusselvurderingene fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som også ble lagt fram mandag. Truslene kommer fra mange kanter, både fra statlige aktører og islamistiske terrorister og høyreekstremister. Pandemien representerer spesielle sikkerhetsutfordringer som kan bli skjerpet i tida framover.

Ekstrem islamisme og høyreekstremisme ventes å utgjøre de farligste terrortruslene mot Norge. Ifølge PST vurderes det som «mulig» at både ekstreme islamister og høyreekstremister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger det kommende året. PST definerer «mulig» som «like sannsynlig som usannsynlig. Mellom 40 - 60 prosent sannsynlighet».

Både PST og E-tjenesten peker på at IS nå er under gjenoppbygging og at organisasjonen rår over operatører som kan gjennomføre aksjoner i Europa. Situasjonen beskrives som skjerpet, bl.a. på grunn av økt spenning mellom ytringsfriheten og det mange muslimer opplever som krenkelser av islam. Når det gjelder høyreekstreme utvikles det transnasjonale, politiske fellesskapet stadig på internett. Pandemien og sosial isolasjon kan bidra til at flere trekkes mot ekstremisme.

På statlig nivå kommer de alvorligste etterretningstruslene fra Russland og Kina. Ekspertisen og handlingsrommet til disse landenes e-tjenester har vokst de siste åra. Denne utviklingen skjer parallelt med at stormaktskonfliktene øker i omfang og spenning, ikke minst i Nordområdene.

Det hadde vært en fordel om trusselvurderingen fra e-tjenesten hadde gått grundigere inn på hvordan disse konfliktene påvirker Norges sikkerhet. Her risikerer Norge å komme i klem mellom Russland og USA, stormakter som nå er inne i en rustningsspiral i nord. På pressekonferansen med de tre tjenestene kom det også fram at PST nå samarbeider «utmerket» med justisministeren om utvidelse av tjenestens digitale fullmakter. Også på dette punktet er det behov for rask og presis informasjon. Forslag om flere inngrep i personvernet må behandles med stor åpenhet på et tidlig stadium.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer