LEDER

Komplekse trusler øker

Det hadde vært en fordel om trusselvurderingen fra e-tjenesten hadde gått grundigere inn på hvordan stormaktskonfliktene påvirker Norges sikkerhet.

TRUSSELVURDERING: Hans Sverre Sjøvold er sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Foto: NTB
TRUSSELVURDERING: Hans Sverre Sjøvold er sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Ved inngangen til 2021 står Norge overfor et trusselbilde med et stort spenn. Kombinasjonen av ulike virkemidler, sivile og militære, åpne og fordekte, i det fysiske så vel som i det digitale rom, gjør trusselbildet mer utfordrende og sammensatt. Det er forsvarets E-tjeneste som peker på denne utviklingen i sin åpne rapport om sikkerhetsutfordringene i 2021.

Beskrivelsen støttes av trusselvurderingene fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som også ble lagt fram mandag. Truslene kommer fra mange kanter, både fra statlige aktører og islamistiske terrorister og høyreekstremister. Pandemien representerer spesielle sikkerhetsutfordringer som kan bli skjerpet i tida framover.

Ekstrem islamisme og høyreekstremisme ventes å utgjøre de farligste terrortruslene mot Norge. Ifølge PST vurderes det som «mulig» at både ekstreme islamister og høyreekstremister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger det kommende året. PST definerer «mulig» som «like sannsynlig som usannsynlig. Mellom 40 - 60 prosent sannsynlighet».

Både PST og E-tjenesten peker på at IS nå er under gjenoppbygging og at organisasjonen rår over operatører som kan gjennomføre aksjoner i Europa. Situasjonen beskrives som skjerpet, bl.a. på grunn av økt spenning mellom ytringsfriheten og det mange muslimer opplever som krenkelser av islam. Når det gjelder høyreekstreme utvikles det transnasjonale, politiske fellesskapet stadig på internett. Pandemien og sosial isolasjon kan bidra til at flere trekkes mot ekstremisme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer