DEBATT

Kona mi dusjer i ei balje

Etter at oppfordringen om vannsparing kom, lever hun virkelig opp til det å være solidarisk og vise nestekjærlighet, skriver Knut Bøe.

KLIMAKATASTROFE: Knut Bøe har mistet troen på at politikere virkelig ønsker en forandring. Foto: Privat
KLIMAKATASTROFE: Knut Bøe har mistet troen på at politikere virkelig ønsker en forandring. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hver morgen stiller hun seg opp i den lille hvite balja under dusjen. Når dusjen er ferdig, heller hun vannet fra balja over i ei rød 10-liters bøtte. Vannet i bøtta bruker hun så til å skylle ned etter toalettbesøk utover dagen.

I sommer, da oppfordringer om vannsparing kom fra myndighetene, brukte kona mi vann fra den røde bøtta til å vanne blomster i hagen.

Hun lever virkelig opp til det å være solidarisk og vise nestekjærlighet.

Vi har ikke hatt råd til å montere solcellepanel på taket. Selv om vi kan få støtte fra Enova på 20 000 kroner, er en investering på 150 000 kroner langt over det vi ville klare.

«Men solceller er så herlig, for da selger vi strøm om sommeren», sier en bekjent.

Vi tenker at bare velstående har råd til solceller.

Vi har ikke hatt råd til å kjøpe elbil silk som mange med bedre økonomi enn oss har maktet. Vi bruker den noen år gamle lille bensindrevne. Vi har selvfølgelig bare kunnet se langt etter alle godene som elbileiere har fått av staten, som gjør de rike enda rikere og de fattige enda fattigere.

Når vi skal reise inn til hovedstaden for å besøke barnebarn, ser vi at en togreise for oss to blir dobbelt så dyr som å bruke bilen. Da er det umulig for oss å forstå alt politikersnakket om å få folk til å bruke mer miljø- og klimavennlig transport.

Vi reiser ikke med fly. Fly er jo verstingen for klima og miljø.

DYRT: Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt tror vinterprisene på strøm kan bli ekstreme i Sør-Norge. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer

I fjor, under pandemien, ble kona mi pålagt å møte på et faglig seminar i Sør-Tyskland, for å kunne få godkjent det deltidsstudiet hun holdt på med. Om hun ikke møtte, da ville hun stryke. Alle de andre studentene brukte fly - verstingen. Jeg og kona tok tog til Sør-Tyskland, tre dager hver vei og med en vesentlig høyere kostnad enn fly.

Tog er undervurdert. I sommer tok jeg tog med Go-a-head til Stavanger til en begravelse, det ble en flott opplevelse.

Vi reiser ikke til Syden der myndighetene er dypt fortvilet over at turistene er med på å forbruke store vannressurser.

Vi har mistet troen på at politikere virkelig ønsker en forandring, at de vil forsøke å redde miljøet som i sterkere tempo ødelegges, eller at de bryr seg om klimakatastrofen som nesten alle andre har registrert skjer.

Politikere vil helst ikke gjøre noe. Dette ble tydelig demonstrert da man i sommer besluttet å innkalle til et såkalt hastemøte om energisituasjonen, og la møtet til 20. september. Et møte som det tilsynelatende kom fint lite ut av.

Om jeg foreslår et leserinnlegg som handler om å redusere biltrafikk og arealbruk og forurensing, får jeg i mange tilfeller inntrykk fra avisredaksjoner at jeg er et problem som tar opp slike saker i en hyggelig avis. Men noen gode unntak finnes heldigvis.

Grådigheten som overskygger det meste av menneskenes oppførsel gir vel egentlig ikke mye grunnlag for en framtidstro. Jeg ser fattigfolk i kø foran matutdeling, mens rikinger fraktes i sine privatfly til sine skatteparadiser.

Men, vi kan ha et håp om at det vil skje et mirakel.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer