KOMMENTARER

Sikkerhet i Stillehavet

Konfrontasjonen med Kina

«Et fritt og åpent Stillehavet». Det er kodeord for konfrontasjon med et ekspanderende Kina, og har lenge vært snakk, bare snakk. Men nå er det alvor, skriver Morten Strand.

STADIG STERKERE: Kinas væpnede styrker, Folkets frigjøringshær, blir stadig sterkere. Foto: AFP / NTB
STADIG STERKERE: Kinas væpnede styrker, Folkets frigjøringshær, blir stadig sterkere. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

AUKUS, sikkerhetspakten mellom Australia, USA og Storbritannia, som ble kjent i midten av september, er begynnelsen på et nytt geopolitisk spill i Stillehavet og Indiahavet. Hensikten med sikkerhetspakten er å demme opp for kinesisk innflytelse og ekspansjon. Det er en klar beskjed til Kina om at begrepet Vesten, og deres venner, er innstilt på å stå sammen - i Østen.

Kinas enorme vekst endrer på dramatisk vis den politiske geografien i Asia. Uten annet enn verbal motstand har USAs venner i Asia måttet stå å se på at Kina har erobret skjær og øyer i Sør-Kina havet, og bygget dem ut til militære befestninger, selv om land som Filippinene og Vietnam gjør krav på de samme øyene, og selv om Den internasjonale domstolen i Haag har dømt Kinas ekspansjon for ulovlig. I fjor hadde Kina og India et sammenstøt der flere grensesoldater på begge steder ble drept. Kinas flyvåpen og marine krenker med drøyt overlegg regelmessig Taiwans territorium, og kinesiske ledere antyder gang på gang at øya kan bli invadert, og understreker at den er en del av Kina.

Og Kina driver handelskrig med boikott av varer mot land som ikke danser etter deres pipe, som for eksempel Sør-Korea og Australia. Da Australia krevde gransking av hvordan coronaviruset først oppsto i Kina, svarte Kina med å stanse all import av australsk mat og vin, et stort marked for Australia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer