KOMMENTARER

Konge av folkets nåde

Kong Harald er en jordnær konge med markante etiske verdier. Han vet at folkekonge ikke er en arvelig tittel, skriver John O. Egeland.

FOLKELIG: . 
Kong Harald på Svalbard. Antakelig er Kong Harald et av rikets minst snobbete personer, skriver Dagbladets kommentator.
Foto: Dronning Sonja / Kagge forlag / NTB
FOLKELIG: . Kong Harald på Svalbard. Antakelig er Kong Harald et av rikets minst snobbete personer, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Dronning Sonja / Kagge forlag / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er et stort strekk i kongerollen. Den skal omfatte det opphøyde, men også det enkelt folkelige. Et slikt spenn gir grunnlag for mange tolkninger av kongens person og gjerninger. Den vanligste feilen er å overse eller redusere kongens plass og betydning i vårt politiske system. Kong Haakon gikk med et eksemplar av Grunnloven på innerlomma under hele sitt eksil i Storbritannia under krigen. Kong Harald viderefører denne konstitusjonelle arven som også omfatter en tydelig strategi for å bevare monarkiets relevans. Det forutsetter politisk teft, tydelige verdier og evnen til å skape nærhet til alle deler av folket.

I sitt 83. år har kong Harald for lengst bevist at han har slike egenskaper og verdier. Formidlingen har skjedd gjennom enkelthendelser og en langsiktig og smidig modernisering av den kongelige familiens oppgaver og profil. Nå foreligger en langt mer samlet fremstilling av kong Haralds holdninger og handlinger gjennom et langt liv. I boka «Kongen forteller» har Harald Stanghelle ført omfattende samtaler med kongen, men også plassert Haralds synspunkter og refleksjoner i et tydelig historisk og politisk rom. Det gjør det vesentlig lettere å forstå monarkens egen todeling av person og rolle: Den konstitusjonelle og den personlige (men ikke private) kongen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer