Konsekvent norsk Irak-politikk

NÅR REIULF STEEN

i Dagbladet 16. september anklager regjeringen for politisk spagat, er det han selv som har «forskrevet seg» - i dobbel forstand. Det er ikke Steen verdig når han misbruker et løsrevet bibelord i et forsøk på å ramme statsministeren personlig. For det andre er grunnlaget for Steens utfall en feilaktig påstand, jamfør hovedoppslaget: «Ved stort sett å holde kjeft forsøker regjeringen å unngå kritikk både fra Washington og fra de mange i Norge som er motstandere av krigen i Irak.»

Regjeringens syn på Irak-krigen har tvert imot vært tydelig og konsekvent. Det har blitt formidlet ofte både til amerikanske myndigheter, i Stortinget, i møter og media. Om dette er filtrert bort i Steens hukommelse, så la meg friske den opp:

Før Irak-krigen : Statsminister Bondevik forteller president Bush i direkte telefonsamtale at en krig mot Irak ikke har Norges støtte.

På Irak-krigens andre dag : Statsminister Bondevik redegjør i Stortinget 21. mars 2003 for regjeringens syn:

«Norges holdning er klar. Vi kan ikke støtte denne krigen. Norge har konsekvent fastholdt at militære aksjoner må ha en klar folkerettslig forankring gjennom et nytt vedtak i FNs sikkerhetsråd. Et slikt vedtak er ikke fattet.»

«Vi har ønsket å løse Irak-konflikten på fredelig vis. Når blir den gjort opp med militære midler. Å vinne krigen, er en ting. Noe helt annet er å vinne freden etterpå.»

Gjentatt til stadighet : Norges syn er senere gjort klart i møter med både Bush og Blair, i utallige samtaler med statsministerkolleger, media og andre politikere - senest sist mandag da Bondevik møtte USAs viseutenriksminister Armitage.

Steens debattinnlegg er som SVs kampanje «tellhim.no». Det bygger på en myte. Hva med å skifte kampanjenavn til «Bondevik-has-told-him.no»?

annonse

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.