KOMMENTARER

Coronasmitte i Gran:

Konspirasjonens triste endestasjon

To dødsfall og mulig villsmitte på Hadeland viser at konspirasjon og vaksinemotstand også kan være farlig eller dødelig. Det nekter miljøet å ta inn over seg. I stedet finner det opp nye konspirasjoner.

GRAN, HADELAND: I denne låven ble det arrangert et treff der konspirasjonsteoretikere og folk som er skeptiske til Covid-19 sin skadelighet møttes rett over påske. To av deltakerne er nå døde. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GRAN, HADELAND: I denne låven ble det arrangert et treff der konspirasjonsteoretikere og folk som er skeptiske til Covid-19 sin skadelighet møttes rett over påske. To av deltakerne er nå døde. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hans Gaarder var den ledende konspirasjonsteoretikeren i Norge. I årevis arrangerte han foredrag og seminarer der han la ut om de mørke kreftene som egentlig styrer verden. Han var også ledende skribent i nettstedet Nyhetsspeilet som ble grunnlagt i 2008. Dette er et forum for alternativ «åndelighet», vaksinemotstand, et bredt utvalg av ville konspirasjoner og tidvis også grov antisemittisme.

Hans Gaarder var smittet av covid-19 og hadde hatt symptomer før han døde tirsdag 6. april. Han var en aktiv og konsekvent vaksinemotstander som også mente sykdommen ikke var noe annet enn en mild influensa. Slike temaer skal ha vært diskutert på to arrangementer han holdt i sin egen «kulturlåve» i Gran på Hadeland i påsken.

Disse møtene og holdningene fikk fatale konsekvenser, ikke bare for Gaarder selv. Sist søndag ble en kvinne i 70-årene funnet død i sin bolig i Gran. En hurtigtest viste at hun var smittet med covid-19 og kvinnens sykehistorie samsvarer med dette. Kvinnen hadde deltatt på et ulovlig arrangement hos Gaarder i påsken. I en pressemelding fra familien beskrives forløpet slik:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer