KOMMENTARER

Coronasmitte i Gran:

Konspirasjonens triste endestasjon

To dødsfall og mulig villsmitte på Hadeland viser at konspirasjon og vaksinemotstand også kan være farlig eller dødelig. Det nekter miljøet å ta inn over seg. I stedet finner det opp nye konspirasjoner.

GRAN, HADELAND: I denne låven ble det arrangert et treff der konspirasjonsteoretikere og folk som er skeptiske til Covid-19 sin skadelighet møttes rett over påske. To av deltakerne er nå døde. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GRAN, HADELAND: I denne låven ble det arrangert et treff der konspirasjonsteoretikere og folk som er skeptiske til Covid-19 sin skadelighet møttes rett over påske. To av deltakerne er nå døde. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hans Gaarder var den ledende konspirasjonsteoretikeren i Norge. I årevis arrangerte han foredrag og seminarer der han la ut om de mørke kreftene som egentlig styrer verden. Han var også ledende skribent i nettstedet Nyhetsspeilet som ble grunnlagt i 2008. Dette er et forum for alternativ «åndelighet», vaksinemotstand, et bredt utvalg av ville konspirasjoner og tidvis også grov antisemittisme.

Hans Gaarder var smittet av covid-19 og hadde hatt symptomer før han døde tirsdag 6. april. Han var en aktiv og konsekvent vaksinemotstander som også mente sykdommen ikke var noe annet enn en mild influensa. Slike temaer skal ha vært diskutert på to arrangementer han holdt i sin egen «kulturlåve» i Gran på Hadeland i påsken.

Ordfører i Gran, Randi Eek Thorsen (Ap), forteller at det er en vanskelig situasjon for lokalbefolkningen., etter at det ble kjent at mellom sju og ti personer var samlet i den såkalte Kulturlåven i kommunen. Video: Andersen/Vedlog. Vis mer

Disse møtene og holdningene fikk fatale konsekvenser, ikke bare for Gaarder selv. Sist søndag ble en kvinne i 70-årene funnet død i sin bolig i Gran. En hurtigtest viste at hun var smittet med covid-19 og kvinnens sykehistorie samsvarer med dette. Kvinnen hadde deltatt på et ulovlig arrangement hos Gaarder i påsken. I en pressemelding fra familien beskrives forløpet slik:

«Til tross for oppfordringer fra familien ønsket hun ikke å bli testet for covid-19, og ønsket heller ikke helsehjelp da hun ble stadig sykere. Siste kontakt med henne var via telefon lørdag. Da vi ikke fikk kontakt søndag, ble vi bekymret og tok oss inn i boligen sammen med helsefaglige personer».

Da var kvinnen død. Familien opplyser også at den tidligere var klar over at kvinnen var skeptisk til vaksiner og til den offentlige informasjonen om covid-19. Det var likevel nytt for familien at hun var aktiv i miljøet rundt Hans Gaarder.

Også Gaarders familie var klar over at mannen var syk. Han ble oppfordret til å søke helsehjelp, men det ville han ikke. Da familien ikke fikk kontakt, tok de seg inn i boligen og fant ham død.

De to dødsfallene er en stor tragedie i seg selv. Livene kunne antakelig blitt reddet om de to tidsnok hadde søkt medisinsk hjelp og behandling. Derfor er det grotesk når personer som deltok på møtene i “kulturlåven” ikke samarbeider med politiet og helsemyndigetene om å hindre mer smitte.

- En ting er å ikke hjelpe oss. En annen ting er når folk lyver om hendelsesforløp, sier kommuneoverlegen i Jevnaker, Marthe Bergli, til avisa Hadeland. Hun forteller at myndighetene ikke får opplyst om hvem som hadde nærkontakt med hvem. I ettertid viser det seg at det er gitt opplysninger som ikke stemmer.

- Det betyr at vi ikke klarer å identifisere andre nærkontakter, og risikerer ukontrollert villsmitte, sier Bergli.

Det handler ikke bare om fornektelser og villedende informasjon til myndighetene. I konspirasjonsmiljøet fremsettes det «alternative» forklaringer om hvorfor Hans Gaarder døde. Noen påstår han var «frisk som en fisk» under låvemøtet. Kommuneoverlegen i Hadeland, Are Løken, sier Gaarder sannsynligvis har vært smittet eller smitteførende i sju til ti dager før han døde. En foreløpig obduksjonsrapport bekrefter at dødsfallet er forenlig med covid-19.

En kjent konspiratør som holdt foredrag under arrangementet i låven, vil ha etterforskning om stråling fra 5G-nettet er årsaken til Gaarders død. Andre hevder han døde av lungebetennelse. Noen mistenker at Gaarder rett og slett ble drept. Nettstedet Nyhetsspeilet skriver i sin nekrolog: «Er det noe vi alle vet så har ikke Hans avsluttet inkarnasjonen sin på grunn av korona». Og videre: «Hans ettermæle er en falsk nyhet».

I en artikkel på samme oppslagsside advares det sterkt mot å godta noen covid-19 vaksine. Der refereres det til en amerikansk artikkel om vaksine og prioner (små proteiner som fins i alle mennesker og dyr, og som kan omformes og gi alvorlige livstruende sykdommer). Sitatet sier mye om konspirasjonsnivået:

«Jeg er overbevist om at vattpinnene brukes til å sette inn prioner i nærheten av hjernen, og det er grunnen til at de bruker så lange pinner og skyver dem helt til hjernebunnen; hjernen er det organet som er mest utsatt for prioninfeksjoner og skader».

Med andre ord: Vaksinasjonen er en planmessig, global forgiftning av menneskeheten.

I Norge er vaksinemotstanderne nokså få og det tunge konspirasjonsmiljøet enda mindre. Samtidig viser smittespredningen i flere kommuner på Hadeland at handlinger begått av enkeltpersoner eller små grupper kan gjøre stor skade og dessuten få dødelige følger.

Motstand og skepsis har fulgt vaksinene siden den første koppevaksinen ble satt av briten Edward Jenner i 1796. I moderne tid har den blitt et økende problem for folkehelsen. Verdens helseorganisasjon (WHO) har definert vaksineskepsis som en av de ti største helsetruslene i verden.

Nå vet vi at dette også er en trussel her hjemme. Dødsfallene på Hadeland ble konspirasjonsteoriens triste endestasjon.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer