DEBATT

Donald Trump

Konspirasjons­teoretikernes president

Med risiko for å høres ut som en konspirasjonsteoretiker er det liten tvil om at Trump og folk rundt ham forsøker å innlemme høyreorienterte konspirasjonsteoretikere i det republikanske grunnfjellet.

TWITTER-PRESIDENTEN: - På direkte spørsmål har Trump svart unnvikende med at han vet lite om Qanon, utover at tilhengerne liker ham, skriver innsenderen. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB
TWITTER-PRESIDENTEN: - På direkte spørsmål har Trump svart unnvikende med at han vet lite om Qanon, utover at tilhengerne liker ham, skriver innsenderen. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Donald Trumps Twitter-vaner har lenge vært et tema i og utenfor USA. Trump har langet ut mot media, videreformidlet meldinger fra hvite nasjonalister og antisemitter, og bedt politikere med minoritetsbakgrunn om å «ha seg tilbake dit de kom fra».

I tillegg har presidenten siden starten på koronapandemien i mars videreformidlet minst 90 meldinger fra kontoer assosiert med Qanon-fenomenet, en voksende bevegelse som ser Trump som en frelser i kampen mot en mektig «dypstat» styrt av satanister og pedofile. På direkte spørsmål har Trump svart unnvikende med at han vet lite om Qanon, utover at tilhengerne liker ham.

I april i år foreslo Trump å prøve natriumkoloritt mot koronaviruset. Dette er et blekemiddel som i flere år har blitt solgt som vidundermiddel mot alt fra influensa til kreft og autisme. I ukene før hadde det blitt plukket opp av flere YouTube-bloggere og Twitter-aktivister tilknyttet Qanon-miljøet, som medisin mot nettopp koronavirus. Såpass mange tilfeller har det vært der Trump og medarbeiderne hans har videreformidlet og kommet med nikk til konspirasjonsverdenen at det er vanskelig å tro at det ikke er bevisst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer