DEBATT

Konspirasjonsteorier

Konspirasjonsteoriene har nådd Norge

Tendensen til konspirasjonstro er jevnt fordelt i befolkningen, i hvert fall i USA. Tradisjonelt har konspirasjonsteoriene rettet seg mot dem som sitter med makten. Men de siste fire åra har konspirasjonsteorier om «venstreeliter» tilsynelatende vokst seg sterkere, selv om Trump har vært president.

«DYPSTAT»: I Norge har konspirasjonsteretikerne stort sett støttet Donald Trump i tykt og tynt, og mener, som QAnon-tilhengerne i USA, at Trump er utsatt for organiserte angrep fra en «dypstat» tilknyttet en korrupt og dekadent venstreelite, skriver kronikkforfatteren. Foto: Sarah Silbiger / Getty Images / AFP / NTB
«DYPSTAT»: I Norge har konspirasjonsteretikerne stort sett støttet Donald Trump i tykt og tynt, og mener, som QAnon-tilhengerne i USA, at Trump er utsatt for organiserte angrep fra en «dypstat» tilknyttet en korrupt og dekadent venstreelite, skriver kronikkforfatteren. Foto: Sarah Silbiger / Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De siste ukene og månedene har det vært mye snakk om Det republikanske partiets lefling med konspirasjonskulturen. Mange mener at konspirasjonsteorier er i ferd med å bli mainstream i USA etter at Marjorie Taylor Greene ble valgt inn i Representantenes hus. Greene er republikaner fra staten Georgia, og en åpen tilhenger av QAnon-fenomenet (oppkalt etter den påståtte varsleren «Q») som mener at Donald Trump kjemper mot en satanistisk og pedofil kabal med forbindelser til høyeste hold.

Men hvem er egentlig konspirasjonsteoretikerne, det vil si det segmentet som ikke bare godtar, men støtter politikere som omfavner slike teorier? For noen år siden, før presidentvalget i 2012, forsøkte forskerne Joseph Uscinski og Joseph Parent å få svar på dette.

De ba et utvalg på 1230 amerikanere om å svare på spørsmål som «Er nyhetene bevisst fordreid?», «Vil valget bli avlyst?» og «Kontrollerer hemmelige grupper kriger, økonomiske kriser, valgresultater og hendelser?». Deltakerne ble også bedt om å ta stilling til påstander som «Mye av livene våre blir styrt av planer som blir lagt i det skjulte» og «De menneskene som egentlig styrer landet, er ikke kjent for velgerne».

Ut fra svarene plasserte Uscinski og Parent deltakerne på en skala fra lav til høy tilbøyelighet til konspirasjonstro. Resultatet var dystert, om ikke overraskende: Omtrent en tredjedel trodde at Barack Obama ikke var født i USA, nesten like mange at Bush-regjeringen hadde vært involvert i terrorhandlingene 11. september 2001.

Samtidig punkterte undersøkelsen flere vanlige myter. De konspirasjonstroende var verken «sinte, hvite menn» som følte seg marginalisert og hadde behov for å forklare dette for seg selv og andre ved å lete etter syndebukker. De var heller ikke ungdommer som hadde brukt for mye tid på YouTube-videoer.

Tvert imot var konspirasjonstenking likt fordelt blant menn og kvinner, og blant svarte og hvite. De konspirasjonstroende hadde like mange venner som andre. Like mange var gift eller samboende som ellers i samfunnet. I den grad de skilte seg ut, var det ved at de konspirasjonstroende tilsynelatende hadde litt færre nære venner enn andre, selv om forskjellen var ganske liten.

Også politisk var de ganske jevnt fordelt, bortsett fra at de trodde på ulike konspirasjonsteorier: Republikanere var mer tilbøyelige til å tro at Obama var født i Kenya, mens demokrater i større grad mente at Bush hadde vært involvert i 11. september-terroren.

De konspirasjonstroende var også kjedelig normale når det kom til religion: De var like troende – eller ikke-troende – som alle andre, selv om de gikk mindre i kirken. En mulig forklaring på dette er at mistenksomhet til etablerte samfunnsinstitusjoner også gjorde seg gjeldende når det gjaldt etablerte trossamfunn. De konspirasjonstroende var også mindre politisk aktive enn andre.

Betydde dette at konspirasjonstro var biologisk bestemt, siden den fordelte seg såpass likt? Også dette ser ut til å være mer komplisert enn som så: Det var tydelige forskjeller mellom generasjoner med ulik livserfaring.

De mest konspirasjonstroende var «generasjon X», født mellom 1965 og 1981, som opplevde både Iran-Contras-skandalen, Clintons Lewinsky-affære, det omstridte valget i 2000 og krigen i Irak. Blant afroamerikanere var tendensen til konspirasjonstro lavere blant yngre enn blant eldre, noe Uscinski og Parent forklarte med at raseforholdene tross alt var blitt bedre.

Noe annet Uscinski og Parent konkluderte med i 2012, var at konspirasjonsteorier var for tapere: De konspirasjonstroende betraktet i langt større grad myndighetene som en del av sammensvergelsen når deres eget parti ikke satt ved makten.

Så hvorfor har da konspirasjonsteorier om demokrater og «liberale eliter» blitt mer synlige når republikanerne har hatt makten i fire år?

Vi skal komme tilbake til dette etter en liten tur hjem til Norge. Her til lands har konspirasjonsteoriene rundt QAnon stort sett blitt fremmet av det konservative og innvandringskritiske nettstedet Document.no. De har stort sett støttet Donald Trump i tykt og tynt, og mener, som QAnon-tilhengerne, at Trump er utsatt for organiserte angrep fra en «dypstat» tilknyttet en korrupt og dekadent venstreelite.

Document.no har omtalt «Q» som en autentisk varsler, samtidig som man toner ned påstandene om at fienden er satanister og pedofile, eller relativisert dem ved å forklare at det er naturlig for tradisjonelt orienterte kristne å forbinde mektige personer med en hang til seksuell eksperimentering med Satan.

LANGET UT: Trumps advokat, Rudy Guiliani, langet ut mot valget i delstaten Pennsylvania. Han anklaget Demokratene for fusk og tok til orde for at det eventuelle valgresultatet er ugyldig. Vis mer

Det lille som finnes av norske data, tyder også på at det for tiden er størst tendenser til konspirasjonstenking i deler av høyresiden. Både konspirasjonsteorier om muslimer og om jøder (det siste ofte omtalt som alle konspirasjonsteoriers mor) ser ut til å være mer utbredt blant Frp-velgere enn andre steder, selv om det ikke er store forskjeller. Konspirasjonsteorier om muslimer og jøder ser også delvis ut til å korrelere, det vil si opptre sammen. Ut fra kommentarfeltene virker det også som om det er i denne delen av høyresiden at QAnon-flørt er mest utbredt i Norge.

Uten å sammenlikne Trump med Frp er et av kjennetegnene på moderne høyrepopulisme at den ofte fortsetter å oppfatte seg som i opposisjon mot det etablerte etter at den har fått regjeringsmakt. I så fall kan dette ha påvirket personer med tendenser til konspirasjonstro til å fortsette å betrakte «liberale eliter» som del av fiendebildet, selv om republikanere har hatt makten.

Dersom tendensen til å se «de andre» som del av konspirasjonen vender tilbake når Joe Biden eventuelt tar over i januar, er dette unektelig en skremmende prognose for de neste fire åra.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer