Korrupsjon i IOC

OL I ATHEN ER OVEROL i Athen er over. Men mistankene om korrupsjon i den internasjonale olympiske komité (IOC) består. IOC-stemmer er til salgs når det besluttes hvilke byer som skal være vertskap for fremtidige OL-arrangementer. Påstanden ble fremsatt i BBC-dokumentaren «Buying the Games» som avslørte at mange, angivelig en fjerdedel, av IOC's 124 medlemmer er villige til å la seg bestikke i forbindelse med valget av London, Paris, Madrid, New York eller Moskva som vertsby for OL i 2012. Det bulgarske IOC-medlemmet Ivan Slavkov (nå suspendert fra IOC) avslørte hvilke «fordeler» som kan snu stemmegivningen. Ukulturen i IOC er en fornærmelse mot de olympiske idealene om integritet og fair play. Det lå et ironisk skjær over IOC-president Jacques Rogges oppfordring til alle idrettsutøvere, under avslutningsseremonien i Athen, om å spre budskapet om «rene leker», underforstått fri for doping, til andre idrettsutøvere. Ikke ett ord om korrupsjonsfri leker i egne rekker.

STEMME-FOR-PENGER-skandalene er en gjenganger i OL-sammenheng. Jacques Rogge lovet å eliminere korrupsjon etter Salt Lake City-skandalen i 1998 der 13 OL-ledere ble anklaget for å motta bestikkelser. Andrew Jennings, forfatteren av The Great Olympic Swindle, har uttalt at «IOC's reform i 1999 kun var et fikenblad, ment for mediebruk. IOC,s etikkkommisjon er helt klart et røykteppe.» Transparency International (TI) har tatt til orde for at et uavhengig, eksternt organ overvåker IOCs stemmegivning i fremtidige søkeprosesser. Korrupsjonskulturen utraderes bare dersom IOC benytter en tredjepart til å forebygge maktmisbruket. Kanskje vil det gjenopprette noe av den integritet og fair play som er gått tapt i konkurransen om å være vertskap for OL?

IOC-MEDLEM Gerhard Heiberg var ikke overrasket over BBCs avsløringer, og sa at «alle i IOC var enige om at dette må vi slå kraftig tilbake på». Men, Heiberg, blir ikke det som å sette bukken foran havresekken? Kan du si deg enig i at reformene som ble innført i 1999 ikke er nok, og at det som trengs er at en nøytral, ekstern instans blir satt til å holde et våkent øye med at søkeprosessene for 2012 og senere gjennomføres i tråd med både regler og idealer?

annonse

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.