KOMMENTARER

Abortkamp i USA

Korstoget mot abort

Kan retten til selvbestemt abort bli forbudt i store deler av USA? Ikke hvis velgerne får bestemme.

ABORTKAMP: Donald Trumps høyesterett er i ferd med å omgjøre «Roe vs Wade». Det kan bety at retten til selvbestemt abort i praksis blir avskaffet i 22 delstater. Liberale Ruth Bader Ginsburg fikk rett i at den gamle høyesterettsdommen ikke sikret kvinners rettigheter godt nok. Foto: J. Scott Applewhite / AP Photo
ABORTKAMP: Donald Trumps høyesterett er i ferd med å omgjøre «Roe vs Wade». Det kan bety at retten til selvbestemt abort i praksis blir avskaffet i 22 delstater. Liberale Ruth Bader Ginsburg fikk rett i at den gamle høyesterettsdommen ikke sikret kvinners rettigheter godt nok. Foto: J. Scott Applewhite / AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Donald Trump fikk det som han ville. Trumps ene store strategiske valgløfte, å fylle høyesterett med konservative abortmotstandere for å omgjøre abortlovgivningen, ser ut til å innfris. Det ble klart etter en dramatisk høring i amerikansk høyesterett, Supreme Court, sist uke. Saken handlet om delstaten Mississippis forbud mot abort etter 15. uke, et forbud som etter dagens lovgivning anses å være i strid med høyesterettsdommen i «Roe vs Wade», som i snart 50 år har sikret amerikanske kvinner retten til selvbestemt abort.

Trumps høyesterett tolker det annerledes. Etter at Trump fikk innsatt hele tre nye dommere, var det bare spørsmål om tid før noen igjen ville utfordre «Roe vs Wade» og bli møtt med stor velvilje av det nye flertallet i landets øverste domstol. Enkelt forklart handler det om spørsmålet om abort skal overlates til den enkelte delstat. Hvis høyesterett går inn for det i sin kjennelse, som trolig kommer i juni neste år, er «Roe vs Wade» i praksis død. Det betyr at 22 delstater kan begynne å håndheve drakoniske abortlover som de allerede har vedtatt.

Skjer det, vil det være et nesten ufattelig politisk og sosialt jordskjelv som garantert vil utløse voldsom motstand. Det vil ryste høyesterett i sine grunnvoller og så tvil om domstolens uavhengighet. Men først og fremst er det en tragedie for millioner av amerikanske kvinner som blir tvunget til å fullføre uønskete svangerskap, eller igjen må ty til ulovlige og helsefarlige alternativ. Den virkelighetsfjerne Amy Coney Barrett, en av dommerne Trump utnevnte, mente i høringen at et abortforbud ikke er noe problem. Kvinner kan jo bare overlate babyen til staten. Det høres ut som en oppskrift fra «Handmaid’s tale», ikke et moderne demokrati.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer