«Korstoget mot velferdsstaten» er tittelen på en bok skrevet av Ivar Hippe, tidligere forskningsleder i Fagbevegelsens forskningsavdeling (FAFO).
Han mener den skandinaviske velferdsmodellen er under kraftig angrep fra en allianse på nærmere 500 tenketanker som forsøker å undergrave velferdssamfunnets opprinnelige ide: En arbeiderbevegelse som gjennom historien har kjempet for og bygd et sikkerhetsnett for dem som faller utenfor. Et velferdssamfunn der parolen har vært å yte etter evne, og få etter behov.
Ivar Hippe viser hvordan nyliberale tanker og ideer har slått rot blant politikere, særlig på høyresiden i det politiske landskapet. Nyliberalisme kalles ideologien og den bygger på verdier som konkurranse, privatisering og markedsstyring. Hvordan kan den svekke velferdsstaten?
Økt konkurranse, privatisering og markedsstyring av offentlige virksomheter som posten, jernbanen, samferdsel, sjukehjem, barnehager og barneverninstitusjoner er noen eksempler der private aktører har fått sugerør inn i vår felles statskasse for å kunne drive lukrativ forretningsvirksomhet. Trettifem milliarder kroner er gitt i skattelette og aller mest til de rikeste. Dette har bidratt til å svekke det offentliges muligheter til å gi en best mulig velferdstjeneste til befolkningen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger