DEBATT

Kraftbransjens ran av folket på høylys dag

Fortsetter denne prisgaloppen, vil det bare være de rike som har råd til å varme opp huset de seks vintermånedene i året.

SETT SEG LEI: Geir Gerhard Greger er luta lei kraftbransjen. Samtidig spør han etter engasjement fra forsikringsbransjen i debatten. Foto: Gorm Kallestad/NTB
SETT SEG LEI: Geir Gerhard Greger er luta lei kraftbransjen. Samtidig spør han etter engasjement fra forsikringsbransjen i debatten. Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De fleste i Norge har de siste månedene fått merke på lommeboka at energiprisene har gått til himmels. For mange er dette dramatisk. Jeg tenker spesielt på pensjonistene og andre grupper som har problemer med å få endene til å møtes. Dessverre er det lite de kan få gjort.

Denne artikkelen skrev jeg 17. november i fjor, men jeg mener den står seg like godt i dag - selv om vi også har fått en krig i Europa som er medvirkende.

Svært ofte hører man populistiske uttalelser fra politikere og kraftbransjen om at folk må bytte ut den gamle vedovnen med en ny som forbrenner bedre, sette inn nye vinduer, isolere huset eller montere varmepumpe. Isolert sett er dette gode tiltak, men de glemmer noe vesentlig.

Dette er tiltak som koster opp mot flere hundre tusen kroner. De færreste i nevnte grupper har råd til dette.

Tidens Krav i Kristiansund skrev på lederplass 4. november 2021 at vi må bruke strømmen smartere. Kjære Tidens Krav, så enkelt er det nok ikke. De fleste av oss dusjer samtidig om morgenen og de fleste spiser middag til cirka samme tid på ettermiddagen. Når folk kommer hjem fra jobben en kald vinterdag, vil de gjerne ha litt varme i huset. Tidspunktene for dette, er det lite eller ingenting å gjøre noe med. Hva sitter man så igjen med av energikrevende maskiner/apparater? For de aller fleste: oppvaskmaskin og vaskemaskin. I tillegg kommer lading av elbilen for den som har det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer