DEBATT

Strømkrisen

Kraftpolitikken er en skandale

Det store politiske feilgrepet var å gjøre strøm til en vare i et marked som ingen kontrollerer. Det var en reform ingen ba om. Siden har det bare blitt verre.

MARKEDSMAKT: Strømselgerne tilfører ingen verdi og er et helt unødvendig ledd i verdikjeden, men de er en viktig grunn til prisøkningene, skriver innleggsforfatteren. Foto: Lise Åserud / NTB
MARKEDSMAKT: Strømselgerne tilfører ingen verdi og er et helt unødvendig ledd i verdikjeden, men de er en viktig grunn til prisøkningene, skriver innleggsforfatteren. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Energilovens intensjon var at brukerne kunne velge den leverandør som tilbyr lavest pris. Det store politiske feilgrepet var å gjøre strøm til en vare i et marked som ingen kontrollerer. Det var en reform ingen ba om, men et nettverk av sosialøkonomer drev fram dereguleringen, i ei tid da konkurranseutsetting og å gjøre et marked av alt var de store mantraene.

For å sikre en effektiv omsetning ble Statnett satt til å drive en kraftbørs etter at energiloven var vedtatt, og Statnett Marked AS ble etablert i 1993. Seinere kom de nordiske og baltiske nettselskapene inn som eiere, fordi vi var interessert i å utveksle strøm med naboland på kveld og natt, når deres varmekraft kunne produseres billig, og vi kunne utnytte den velsignede magasinkapasiteten til å lagre strøm.

I 2001 byttet Statnett Marked navn til NordPool, og det ble etablert flere datterselskaper. De kommersielle aktørene, inkludert Statnett, så at utenlandskabler og sammenkobling av kraftbørsene ville gjøre det nordiske kraftmarkedet integrert både fysisk og finansielt med det europeiske kraftmarkedet. Allerede tidlig på 2000-tallet byttet NordPool fra NOK til EURO som omsetningsvaluta for strøm!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer