DEBATT

Firerkrav i lærerutdanning

Kravet gir bedre og flere lærere

Så lenge Høyre sitter i regjering er det uaktuelt å senke kravene til fremtidens lærere.

FLERE: Etter innføringen av firerkravet i matematikk har vi fått flere kvalifiserte søkere og flere studenter som gjennomfører lærerutdanningen, skriver Henrik Asheim, her kommenterer fjoprårets opptak til høyere utdanning. Foto: Heiko Junge / NTB
FLERE: Etter innføringen av firerkravet i matematikk har vi fått flere kvalifiserte søkere og flere studenter som gjennomfører lærerutdanningen, skriver Henrik Asheim, her kommenterer fjoprårets opptak til høyere utdanning. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladets leder påstår at det ble uteksaminert færre lærere enn vanlig våren 2020. Det er feil. 2095 lærere var ferdig med utdanningen sin i fjor som er det nest høyeste antallet noensinne, kun slått av året før, 2019.

Etter innføringen av firerkravet i matematikk har vi altså fått flere kvalifiserte søkere og flere studenter som gjennomfører lærerutdanningen.

En god lærer er den viktigste enkeltfaktoren for elevenes læring. Derfor har regjeringen gjennomført et lærerløft hvor blant annet karakterkrav i den enkleste formen for matematikk fra videregående for å komme inn på lærerutdanningen er ett av mange tiltak.

En ny rapport fra forskningsinstituttet NIFU viser at firerkravet virker. Det er altså NIFU som sier at skjerpet opptakskrav i matte bidrar til at studenter med høyere gjennomføringsevne nå søker seg til og kommer inn på studiet, ikke jeg, slik Dagbladet hevder.

Dagbladet mener at det vil være en langt mer rimelig ordning å sette en grense for karaktersnitt. Det har vi. Den er på 35 poeng. På toppen har vi økt kravet i matte fra 3 til 4. Matte er det faget hvor foreldrenes utdanningsbakgrunn har mest å si for hvilken karakter elevene får. Derfor er det ekstra viktig at vi har lærere som er trygge i faget.

Matte er en grunnleggende ferdighet som også kommer til uttrykk i andre fag. For å lære bort personlig økonomi i samfunnsfagtimen trenger du matte. For å lære bort proporsjoner, dimensjoner, målestokk og geometriske grunnformer i kunst og håndverk trenger du matte.

Høye forventninger til de som i fremtiden skal undervise barna våre skulle faktisk bare mangle. Så lenge Høyre sitter i regjering er det uaktuelt å senke kravene til fremtidens lærere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer