LEDER

Abort:

Krig mot kvinner

Nå fortjener polske kvinner bred europeisk støtte.

LAR SEG IKKE STOPPE: Den mektige polske kirken og den reaksjonære politiske ledelsen gjør igjen kvinners kropp til en slagmark. Polske kvinner og menn tar det da også som en krigserklæring. Her fra Gdansk mandag. Foto: NTB/Vadim Pacajev / Sipa USA
LAR SEG IKKE STOPPE: Den mektige polske kirken og den reaksjonære politiske ledelsen gjør igjen kvinners kropp til en slagmark. Polske kvinner og menn tar det da også som en krigserklæring. Her fra Gdansk mandag. Foto: NTB/Vadim Pacajev / Sipa USA Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

En revolusjonær stemning sprer seg i polske gater. Selv i Krasnik, en by så reaksjonær at den har erklært seg som LHBT-fri sone, tar folk til gatene for retten til abort. Demonstrasjonene har spredt seg over hele landet – og også til mange andre europeiske land.

De nye innstrammingene i polsk abortlov er alvorlige. 22. oktober vedtok høyesterett at et av de få unntakene som gir rett til lovlig abort, er grunnlovsstridig og skal forbys. Den aktuelle lovparagrafen handler om eugenisk indikasjon og kan sammenliknes med vår abortlovs paragraf 2C, som gir rett til abort hvis fosteret er alvorlig sykt. Nesten alle aborter i Polen utføres med denne hjemmelen som grunnlag. Som i Norge omfatter paragrafen alt fra kromosomfeil til tilstander der fosteret ikke være levedyktig utenfor livmoren.

Kvinner skal tvinges til å bære fram barn som kan dø i en smertefull fødsel eller like etterpå. Leger som aborterer slike ofre, skal straffeforfølges. Og det blir forbudt å gi informasjon om trygge aborter, bistå økonomisk og å transportere kvinner til steder der de kan få utført abort. Abort vil fra nå bare være lov når kvinnens liv er i fare, og når graviditeten skyldes voldtekt eller andre ulovlige handlinger.

Den mektige polske kirken og den reaksjonære politiske ledelsen gjør igjen kvinners kropp til en slagmark. Polske kvinner og menn tar det da også som en krigserklæring. Hver dag siden kjennelsen har de tatt til gatene, i enorme demonstrasjoner. Bønder kjører traktorer i protestmarsj. Demonstrantene har forstyrret flere gudstjenester og tagget på kirkevegger. De møtes med politi, som ved en rekke kirker har følge av høyreekstreme som skal beskytte kirkene. Men de lar seg ikke stoppe.

Lov og rettferdighetspartiet har ganske sikkert undervurdert motstanden i sitt eget folk. President Andrzej Duda uttalte seg først til støtte for innstrammingen. Nå har han snudd. I et intervju med radiokanalen RMF FM har han sagt at «det kan ikke være slik at loven krever denne typen heltedåd fra kvinner». Og han skisserer en mulig løsning: En endret lov, som gir rett til abort ved dødelige misdannelser hos fosteret. Dommen er ikke rettskraftig før den er publisert, så parlamentet kan sende inn et slikt nytt forslag til Grunnlovsdomstolen for å komme demonstrantene i møte. Det er bedre enn ingenting, men bare så vidt. Polsk abortlov er fra før en av de strengeste i Europa.

Nå krever polske kvinner rett til å bestemme over sin egen kropp. De fortjener bred europeisk støtte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer