LEDER

Abort:

Krig mot kvinner

Nå fortjener polske kvinner bred europeisk støtte.

LAR SEG IKKE STOPPE: Den mektige polske kirken og den reaksjonære politiske ledelsen gjør igjen kvinners kropp til en slagmark. Polske kvinner og menn tar det da også som en krigserklæring. Her fra Gdansk mandag. Foto: NTB/Vadim Pacajev / Sipa USA
LAR SEG IKKE STOPPE: Den mektige polske kirken og den reaksjonære politiske ledelsen gjør igjen kvinners kropp til en slagmark. Polske kvinner og menn tar det da også som en krigserklæring. Her fra Gdansk mandag. Foto: NTB/Vadim Pacajev / Sipa USA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

En revolusjonær stemning sprer seg i polske gater. Selv i Krasnik, en by så reaksjonær at den har erklært seg som LHBT-fri sone, tar folk til gatene for retten til abort. Demonstrasjonene har spredt seg over hele landet – og også til mange andre europeiske land.

De nye innstrammingene i polsk abortlov er alvorlige. 22. oktober vedtok høyesterett at et av de få unntakene som gir rett til lovlig abort, er grunnlovsstridig og skal forbys. Den aktuelle lovparagrafen handler om eugenisk indikasjon og kan sammenliknes med vår abortlovs paragraf 2C, som gir rett til abort hvis fosteret er alvorlig sykt. Nesten alle aborter i Polen utføres med denne hjemmelen som grunnlag. Som i Norge omfatter paragrafen alt fra kromosomfeil til tilstander der fosteret ikke være levedyktig utenfor livmoren.

Kvinner skal tvinges til å bære fram barn som kan dø i en smertefull fødsel eller like etterpå. Leger som aborterer slike ofre, skal straffeforfølges. Og det blir forbudt å gi informasjon om trygge aborter, bistå økonomisk og å transportere kvinner til steder der de kan få utført abort. Abort vil fra nå bare være lov når kvinnens liv er i fare, og når graviditeten skyldes voldtekt eller andre ulovlige handlinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.