KOMMENTARER

Russland og Ukraina

Krigen som ingen vil ha

Russland og Ukraina er låst fast i en gordisk knute, som bare blir vanskeligere. Nato gjør det ikke enklere, skriver Morten Strand.

I SKYTTERGRAVA: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i felten i Donbass sist helg. Foto: AFP / NTB
I SKYTTERGRAVA: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i felten i Donbass sist helg. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Presset av sterke krefter står de i hver sin skyttergrav. Stikker den ene hodet opp, så kommer det en tirade av harde angrep fra den andre. Og stikker den andre hodet opp, så blir angrepene gjengjeldt. Og vel så det. Gjengjeldelse og opptrapping heter dette på fagspråket. Og situasjonen kan fort komme ut av kontroll, og føre til krig. I tilfellet Russland og Ukraina nå så vil det i så fall være en krig som ingen vil ha.

Presidentene Vladimir og navnebroren Volodymyr - Putin og Zelenskyj - er på en slags krigsfot. Fornavnet - som for anledningen betyr «verdenshersker» - er det eneste de har felles. Men verdenshersker kan bare én av dem være i denne urolige delen av Europa og verden. Og der den ene på ibsensk vis gjerne understreker at han står sterkest alene, så understreker den andre at han har massevis av venner. Uten egentlig å ha det. Og slikt kan lett føre til misforståelser, og være farlig.

Og så til saken. Russland har i løpet av de siste ukene oppmarsjert 40 000 soldater ved grensa til Ukraina og like mange på den annekterte Krim-halvøya. 80 000 soldater er rekordmange, og både styrker, stridsvogner, og tyngre våpen, er hentet fra hele Russland, og er ifølge militære eksperter oppmarsjert som om de er klare til angrep.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer