KOMMENTARER

Krigen i Ukraina

Krigens salt i såret

Den russiske framgangen ved saltgruvene i Soledar handler ikke så mye om slagmarken, men om maktkampen mellom haukene i Kreml, skriver Morten Strand.

LIVSFARLIG MANN: Jevgeninj Prigozjin, midt i bildet, sammen med sine leiesoldater i Wagner-gruppa, angivelig i salt-gruvene i Soledar. Foto: REUTERS / NTB
LIVSFARLIG MANN: Jevgeninj Prigozjin, midt i bildet, sammen med sine leiesoldater i Wagner-gruppa, angivelig i salt-gruvene i Soledar. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Natt til onsdag kunne en triumferende Jevgenij Prigozjin legge ut et bilde på nettet der han sammen med sine soldater jublet over å ha tatt kontroll over byen Soledar i Øst-Ukraina. Omgitt av sine soldater er Prigozjin tilsynelatende nede i en av saltgruvene i Soledar. Denne triumfen er i så fall et lite militært skritt for Russland, men et stort propagandistisk skritt for Prigozjin og hans leiehær, den såkalte Wagner-gruppa. Med den første militære framgangen for Russland siden forsommeren i fjor, er Wagner-gruppas framrykking de siste dagene en etterlengtet triumf.

FEILER: General Sergeij Surovikin har ikke lyktes på slagmarken i Ukraina mener eksperter Dagbladet har snakket med. Video: AP, Dagbladet TV. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Det er ikke i første omgang så viktig militært, hvis det ikke fører til at byen og trafikk-knutepunktet Bakhmut litt lenger sør også faller. Men hvis Wagner-gruppa har tatt Soledar så er det først og fremst viktig fordi det vil styrke det ekstreme «krigspartiet» i det som er tilbake av kriger-president Vladimir Putins politiske koalisjon i Moskvas Kreml.

En seier på slagmarken for Wagner-gruppa er et nederlag for Ukraina som har sendt ekstra styrker for å forsvare byen. Men det er først og fremst en kraftig ørefik til den russiske hæren, som ikke har klart det Prigozjins menn nå kan ha klart. Det setter i så fall den russiske hærens prestasjoner det siste halve året i et spesielt lys. Det understreker at den regulære hæren bare har hatt militære tilbakeslag siden i fjor sommer, mens leiehæren til Prigozjin, som blant annet rekrutterer fra fengsler mot løfter om straffrihet etter seks måneders tjeneste, har Russlands eneste militære suksess. I et forsøk på å ta grep på onsdag, gjorde Putin sjefen for generalstaben, Valerij Gerasimov, til øverstkommanderende for alle hærens styrker i Ukraina.

Nå tilbakeviser ukrainerne at Russland og Prigozjins menn har fullstendig kontroll over Soledar. President Volodymyr Zelenskyj sier at ukrainske soldater fortsatt slåss i byen, og hyller de ukrainske soldatenes «heroiske» kamp. Ordbruken kan være dårlig nytt for ukrainerne.

For en ukrainsk soldat sier ifølge CNN at det er lenge siden man sluttet å telle døde i Soledar. Han beskriver også at man slåss fra hus til hus i en veldig dødelig urban krigføring. Prigosjin på sin side sier at hans menn har tatt mange krigsfanger, og at hvor mange det er, vil bli klart i løpet av onsdag. Britisk militær etterretning sier på sin side at byen Soledar trolig er på russiske hender.

Dette er framfor alt viktig fordi det foregår er krig i krigen i Vladimir Putins Kreml. Det er en krig der Prigozjin lenge har vært på offensiven også langt unna fronten i Ukraina. Prigozjin har kunnet kritisere den russiske militære innsatsen som lite effektiv og dårlig organisert. Sammen med Tsjetsjenias president Ramsan Kadyrov leder han «krigspartiet» i Kreml. Begge disse ekstremistene og volds-romantikerne har sine private hærer, som de har kastet inn i krigen for å forsøke å få militære gjennombrudd.

Mot dem står det aller meste av det som en gang var Putins allianse av forskjellige fraksjoner i det russiske lederskapet. Man kan kalle dem «realistene», fordi de innser hvor dårlig krigen går, og vil ha en slutt på den. Men helst ikke før Russland kan forhandle om fred ut fra en sterkere posisjon enn den de har nå. Det er altså ikke snakk om noen fredsduer, men ledende folk i Putins administrasjon som vil redde Russland før et militært nederlag ødelegger alt for dem. Det er antatt at «realistene» ledes av blant annet Putins mangeårige skygge Igor Sheshin, sjef for det statlige oljeselskapet Rosneft, en mann som alltid tidligere har hatt tilgang til sjefens øre.

Det realistiske i deres perspektiv understrekes av en rapport fra den vel ansette avisa Financial Times onsdag. Anonyme kilder i det kinesiske lederskapet sier at de frykter at Russland på grunn av krigen blir en ubetydelighet i internasjonal politikk, og ikke en vektig partner, slik Kina hadde sett for seg. En kilde kaller Russlands president for «gale Putin». Det er dårlige nyheter for Kreml.

Tilbake til Soledar, for navnet på byen betyr Salt-gaven på både ukrainsk og på russisk, eller mer presist, Den som gir salt. En litt fri norsk oversettelse er altså Den som strør salt (i såret, eventuelt). Å være sjenerøs med saltet er i utgangspunktet en vennlig handling for både ukrainere og russere. Fremmede møtes tradisjonelt med brød og salt, som en vennlig gest, når de kommer på besøk. Men når de fremmede kommer i Progozjins og i Wagner-gruppas framtoning, så kommer de som salt i såret. Og det er noe annet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer