Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Krigsbarnas rett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Krigsbarna vant ikke fram i Oslo byrett med sine juridiske krav om erstatning fra staten. Dommen som falt fredag, gir staten medhold i at de økonomiske kravene er foreldet etter foreldelsesloven, 57 år etter krigens slutt. Retten finner heller ikke at staten er ansvarlig for brudd på menneskerettighetene. Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK) trådte først i kraft i Norge i 1953 og har ikke tilbakevirkende kraft. Krav som bygger på handlinger før den tid, kan dermed ikke føre fram når søksmålet bygger på EMK.
  • Dermed får ikke de 122 av krigsbarna som har saksøkt staten, realitetsbehandlet sin sak for en norsk rett. Saken hører ikke hjemme i rettssalen, konkluderer byrettsdommer Leiv Robberstad, og sender den videre til historikerne og politikerne. Dommen er pragmatisk og forventet. I retten gjelder juridiske spilleregler. Prøverunden i byretten viste også at det ville bli særdeles vanskelig å føre bevis for krenkelser og unnlatelsessynder som ligger over et halvt århundre tilbake i tid.
  • På den annen side skal ikke staten få være i fred med sin juridiske seier. Uretten mot krigsbarna tilhører vår felles arv og historie. Et oppgjør med handlinger og holdninger som brennemerket og utstøtte mange barn med norsk mor og tysk far under 2. verdenskrig, er nødvendig som ledd i vår kollektive oppdragelse. Staten har gitt Norges forskningsråd i oppdrag å dokumentere behandlingen av krigsbarna. Prosjektet skal være ferdig i 2003, og må danne grunnlaget for et konkret oppgjør som søker å godtgjøre den uretten mange av krigsbarna har lidd i etterkrigstida.
  • I rekken av utstøtte grupper landets statsoverhoder har måttet be om unnskyldning overfor på vegne av staten, har også krigsbarna fått sin. Ingen tviler på at alvorlige krenkelser har funnet sted. Problemet er å finne en form for erstatning som oppleves som en oppreisning av krigsbarna selv. Storting og regjering kan ikke snu ryggen til nå som de har en historisk oppgave å løse. Men det haster. Barna er snart 60 år.
Hele Norges coronakart