KOMMENTARER

Coronaviruset:

Krise for likestillingen

Pandemien er blitt et tilbakeslag. Krisesentrene står tomme og ulikheten mellom kjønnene øker.

LIVSFARLIG: Pandemien er livsfarlig av flere grunner enn viruset. For en som lever i et voldelig forhold er hjemmet det farligste stedet å være, skriver Martine Aurdal. Illustrasjonfoto: NTB Scanpix
LIVSFARLIG: Pandemien er livsfarlig av flere grunner enn viruset. For en som lever i et voldelig forhold er hjemmet det farligste stedet å være, skriver Martine Aurdal. Illustrasjonfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En leder jeg kjenner fortalte meg nylig om hvordan pandemien har ført til at han har blitt bedre kjent med kollegene sine. Da de ikke kunne treffes fysisk og alle møter ble digitale, ble behovet for forklaring større når noen ikke kunne møte presis. En ansatt fortalte ham hvordan hun har det hjemme med mannen sin. Hun ble den første som fikk møte på kontoret da de åpnet opp.

Denne voldsutsatte dama har ikke oppsøkt noe hjelpeapparat de siste månedene. Hun er en av mange i samme situasjon, Da Norge stengte i mars, var beskjeden unison: Ikke oppsøk helsevesenet om du ikke absolutt må. Hjelpetelefoner og krisesentre forble åpne, men det ble i liten grad kommunisert. Skoler og barnehager stengte, og vi ble frarådet å bruke offentlig transport. Det ble en brå stans i bekymringsvarsler til barnevernet. Krisesentre sto tomme. Etter at gjenåpningen begynte, har aktiviteten økt noe. Men det har vært en unormalt stille sommer for hjelpeapparatet.

På krisesenteret i Skien er nå bare én av 40 plasser i bruk. I Salten har krisesenteret stått tomt for første gang. På Kongsberg krisesenter er det ingen besøkende. Til NRK sier daglig leder Anita Skullestad at de aldri før har hatt mindre pågang. Hun «synes det er skummelt og er kjempebekymret». Det er en bekymring det er lett å dele. Pandemien er livsfarlig av flere grunner enn viruset. For en som lever i et voldelig forhold er hjemmet det farligste stedet å være. Det er grunn til å tro at det er blitt enda farligere enn før.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer