KOMMENTARER

Kritikken er nesten fullkomment konspiratorisk

Avisredaktører som krever god klimapolitikk fra politikerne, men selv hyler ut karikaturer om en global elite. Der har du en gjeng.

UTSATT FOR KRITIKK: Espen Barth Eide er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, og sitter i klima- og energikomiteen på Stortinget. Foto: NTB.
UTSATT FOR KRITIKK: Espen Barth Eide er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, og sitter i klima- og energikomiteen på Stortinget. Foto: NTB. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det var faktisk sjokkerende å lese kommentaren til sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson i Bergensavisen (BA) før helga. Sveinbjørnsson sier i NRKs «Politisk kvarter» i dag at han må kunne kritisere den «politiske personen» Barth Eide uten å bli slått i hartkorn med hatblogger.

Det er bra at han sier det. Som et resultat av dette tilbaketoget fra kommentaren i egen avis ble likevel hans opptreden i NRK i dag en nokså bleik seanse. Det eneste som gjensto var en vag kritikk av at Barth Eide ikke kommuniserer klimapolitikken noe godt.

GLADNYHET: Regjeringen presenterte i dag en svindyr gladnyhet av et klimatiltak. - Historisk, sier Erna Solberg. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Kommentaren Sveinbjørnsson skrev i BA, var bygget opp rundt en ganske annen argumentasjon. Det er et reint personangrep. Under overskriften «Arbeiderpartiets problem har et navn: Espen Barth Eide», skriver han at Barth Eides bakgrunn fra internasjonal politikk gjør ham uegnet til å snakke om politikk for vanlige folk. Hadde han stoppet der, kunne det nesten vært en legitim kritikk - vel og merke hvis han hadde forsøkt å utvikle den litt bedre. Det er en riktig observasjon at Barth Eide jobber litt i motbakke og har gjort mye for å bøte på bakgrunnen sin.

I stedet dyrker Sveinbjørnsson sitt spisse poeng til det absurde. Han hevder at utenrikspolitikeren Barth Eide har plukket seg ut klima som en slags ny lekegrind, og «brøytet seg plass» i Arbeiderpartiet fordi han lengter tilbake til sine milliardærvenner i Davos. Klimapolitikken er altså bare et middel i Barth Eides personlige karriereutvikling, og på veien ødelegger han Arbeiderpartiet. Kommentaren er nesten fullkomment konspiratorisk i sin beskrivelse av Barth Eide som en del av en global elite som kynisk utnytter klimasaken som et påskudd for å nå egne mål.

Espen Barth Eide er tidligere utenriksminister, tidligere forsvarsminister og han har vært direktør for Verdens økonomiske forum i Genève. Han er også saklig, og liker å snakke om virkemidler og de konkrete politiske tiltakene som han mener må til for å lykkes med klimapolitikken. Dette synderegisteret er tydeligvis så blendende at Sveinbjørnsson ikke ser ut til å ha fått med seg Barth Eides politiske merittliste på den hjemlige arena de siste årene.

Jeg følger norsk klimapolitikk tett. Det er få norske politikere som kan mer om klimapolitikk, og som har gjort mer i det siste for å sette fart på den i Norge. Han er høyt respektert for dette hos såvel politiske motstandere som i organisasjonslivet. Espen Barth Eide har vært særlig viktig for å flytte debatten om klimapolitikken i arbeiderbevegelsen. Han har måttet tåle mye kjeft fra industrien og deler av LO, men Barth Eide har sammen med flere andre nå lykkes med å flytte denne koalisjonen langt i retning av kamp for - og ikke motstand mot - et grønt skifte. I tillegg har han jobbet systematisk med å bygge klimapolitiske broer mellom partiene på venstresida - Senterpartiet inkludert. Noe mer jordnært og «typisk norsk» politisk arbeid enn det skal du lete lenge etter.

Sveinbjørnsson har allerede fått mye motbør på sin egen Facebook-side for kommentaren han skrev. I likhet med meg reageres det ikke på kritikk av Barth Eide eller politikken, men av den usaklige og spekulative analysen av hans bakgrunn og motiver. Det er vel fortjent. Det må være lov å stille høyere forventinger til en ansvarlig redaktør og leder i Vestafjelske redaktørforening.

Forrige uke kritiserte jeg Aftenbladet-kommentator Harald Birkevold for noe av det samme - å klistre elitestempel på meningsmotstandere i klimapolitikken. Dette blir altså den andre kommentaren på kort tid hvor jeg skriver om tonen og debatt-teknikker i klimapolikken. Jeg har ikke tenkt å søke jobben som politikonstabel i norsk klima/medie-debatt, men denne uka har det vært vanskelig å sitte på hendene. BA-redaktørens kritikk er nemlig ikke bare stygg, den er også helt forbløffende hul.

Som Sveinbjørnsson selv sier i «Politisk kvarter», er klimasaken kanskje den viktigste politiske saken norske politikere må ta stilling til nå og de kommende årene. Men det er veldig beleilig å bare lempe det ansvaret over på politikerne, og selv hyle ut karikaturer om en global elite. Ansvaret for at vi klarer å utvikle samfunnet på en god møte i møte med klimaendringene, inkluderer flere. Ett bidrag kan være å sørge for at debatten om klimapolitikk foregå på en litt mer saklig måte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer